З 15 по 27 квітня 2015 року в Україні проходитиме ювілейний фестиваль Х Дні Польського Кіно. Глядачі матимуть змогу переглянути шість кінострічок, одна з яких отримала цьогорічну премію «Оскар» у номінації «кращий фільм іноземною мовою».

Фестиваль проходитиме у п\'яти містах України - Києві, Одесі, Вінниці, Харкові та Луцьку. 


17 квітня

Психологічна драма "Iда" (2013)

Режисер: Павел Павліковський

Молода черниця дізнається, що вона – єврейка, похрещена в дитинстві заради  порятунку від Голокосту. Разом зі своєю єдиною родичкою, усуненою від влади комуністкою, вона їде до рідного містечка. Це подорож у пошуках своєї особистості, любові і прощення.


18 квітня

Біографічна драма "Хочеться жити" (2013) 

Pежисер: Мацей Пєпшица

«Хочеться жити» – це фільм, що базується на правдивих подіях. Це історія Матеуша, хворого ДЦП, який у ранньому дитинстві був визнаний лікарями «рослиною» і дебілом, з яким ніколи не буде контакту. Через 25 років з’ясувалося, що він цілком нормальна та інтелігентна людина. Фільм є хронікою життя героя. 


19 квітня

Драматична історія кохання "Невловиме" (2013)

Режисер:  Яцек Борцух

«Невловиме» – це пульсуюча емоціями історія кохання Міхала (Якуб Ґєршал) і Каріни (Маґдалена Берус), пари польських студентів, які знайомляться і закохуються один в одного, працюючи в сонячній Іспанії. Безтурботний літній роман переривається драматичною подією, що назавжди змінить життя героїв. 


20 квітня

Комедія "Громадянин" (2014)

Режисер: Єжи Штур

У своїй новій комедії Єжи Штур висміює всіх і вся, не жаліючи при цьому навіть себе. Це його найсмішніша роль з часів «Сексмісії». Так само, як і попередня культова комедія, «Громадянин» показує, що незалежно від системи, в якій знаходяться поляки, вони завжди сміються над своїми вадами і всілякими «- ізмами». 


21 квітня

Історична драма "Боги" (2014)

Режисер: Лукаш Палковський

Незвичайна історія про бунтівника, який кинув виклик природі, владі і власним можливостям. Це фільм про першу вдалу польську пересадку серця, здійснену проф. Реліґою у місті Забже. Драматизм невдалих операцій, битва за кожен удар серця, великі амбіції і болісні поразки, самотність генія, який повстав проти своїх наставників і розпочав революцію у польській медицині. 


22 квітня

Історичний фільм "Варшавське повстання" (2013)

Автор ідеї Ян Комаса, сценарій Ян Олдаковський, Пiотр Слівовський, Йоанна Павлюшкєвіч

«Варшавське повстання» – це перший на світі художній фільм, повністю змонтований з документальних матеріалів, що розповідає про зазначену історичну подію очами двох молодих репортерів, що є свідками повстанських битв. У фільмі використано автентичну кінохроніку 1944 року. Використовуючи сучасні технології колоризації і реконструкції аудіовізуальних матеріалів, а також запросивши до співпраці гроно знаменитих майстрів, автори реалізували проект, що не має світових відповідників.