Під час зустріч йтиметься про те, чому тоталітаризм загрожує розвитку та свободі. Що ми маємо пам\'ятати з минулого, аби тоталітаризм ніколи не повернувся в Європу.
 
Також відбудеться презентація книг: «У нас, в Аушвіці» Тадеуша Боровського, «Інший світ» Густава Герлінга-Грудзінського, «Бесіди з катом» Казімєжа Мочарського та «Імператор. Шахіншах» Ришарда Капусцінського. Книги за бажанням можна буде придбати.
 
На зустрічі буде присутній видавець усіх презентованих книжок, директор видавництва «Книги-ХХІ» Василь Дроняк.
 
Олександр Бойченко – літературний критик, публіцист, перекладач. Колишній викладач зарубіжної літератури Чернівецького університету. Триразовий учасник стипендіальної програми міністра культури Польщі Gaude Polonia. Автор есеїстично-публіцистичних збірок «Щось на кшталт Шатокуа», «Шатокуа плюс», «Аби книжка» та «Мої серед чужих».
 
З польської переклав збірку оповідань Тадеуша Боровського «У нас, в Аушвіці...», роман Даніеля Одії «Тартак», п’єси «Пісочниця» і «Перший раз» Міхала Вальчака, «Валіза» Малґожати Сікорської-Міщук, «Тикоцін» Павела Демірського і Міхала Задари, а також близько двадцяти творів «малої форми» Марека Гласка, Лєшека Колаковського, Юзефа Гена, Яна Гімільсбаха, Ольги Токарчук, Анджея Стасюка та ін. З російської – роман Віктора Єрофєєва «Хороший Сталін» та повість Іґоря Помєранцева «Баскський собака».