21 травня о 14:00 відбудеться святкування Міжнародного дня музеїв, у рамках якого обласний краєзнавчий та художній музеї нададуть можливість широкому колу громадськості стати учасником численних програм, присвячених цій знаменній події.

Назва свята «Музей – відкритий простір» відображає суть нової концепції діяльності музеїв, які позиціонуються зараз в усьому світі не тільки як сховища історичних, художніх артефактів, а й як діючі центри культури і дозвілля, динамічні інституції отримання інформації.

Програма свята передбачає найширший спектр різноманітних акцій, які поруч зі своєю безперечною розважальною складовою стануть серйозним щаблем у пізнаванні широким колом громадян власної історії та культури.

Уже сформовані концепти цього свята, такі як «Парад вишиванок», театралізоване шоу лицарських боїв, виставка «У музеях Європи», будуть доповнені новими акціями, співзвучними з вимогами сьогодення.

Так, у художньому музеї буде представлений новий проект «The sounding gallery. Галерея, що звучить», який актуальний з точки зору оголошення Президентом України Петром Порошенком 2016 р. роком англійської мови; такі структурні форми, як вікторина «Музей Terra Incognita», конкурс на найкраще фото з використанням прийомів селфі «Я в музеї – це круто!» в краєзнавчому музеї, різноманітні акції, майстер-класи, арт-класи, молодіжний узвіз, презентація виставки та нагородження переможців дитячого обласного фестивалю-конкурсу візуального мистецтва «Арт-Олімп», фотозона – фотографування у лицарських обладунках та з цікавими предметами старовини (реконструкція), тантамаресках, «Фотоательє початку ХХ ст.», «Майстерня Hand Made» в рамках проекту «Свято однієї вулиці» в музеї гончарного мистецтва ім. О.Г. Луцишина на Старому місті та багато іншого. Вони стануть тими складовими, які спроможні задати позитивний тон святу в цілому.

Для комфортного перебування гостей на площі буде працювати «Музейна кав’ярня», а смачна каша, приготовлена за народними рецептами в імпровізованій корчмі «Кульгавий півень», додасть етнічного колориту та невимушеності святу, що вже стало улюбленим для вінничан та гостей міста.

Організатори сподіваються, що дана масштабна акція – черговий етап на шляху позиціювання музейних установ як живих та органічних форм для перебування в них сучасної людини, крок до пізнання нового і цікавого, долучення до створення об’єктів мистецтва. Немає сумніву, що жива і невимушена атмосфера свята зробить для всіх перебування в музеях бажаним, комфортним, цікавим.