Дискусія «Кому належить міський простір: Вінниця» в рамках Мандрівного кінофестивалю Docudays UA. Показ фільмів «Історія зимового саду» (реж. Семен Мозговий) та «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр “Емек”» (Вінниця)

Книгарня «Є» та ГО «Подільський центр соціальних технологій» запрошують на відкриття XIV Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та показ фільму «Народжені бути вільними» (реж. Ґаяне Петросян) мовою оригіналу з українськими субтитрами, що відбудуться 1 грудня. Початок – о 18.00. Модератор – Олександр Вешелені.

Цього року до кінопрограми Мандрівного Docudays UA входить фільм «Audience Emancipated: Боротьба за кінотеатр «Емек». Історія стамбульських протестів – це не лише боротьба за культове, важливе для жителів місце. Ці протести в широкому розумінні були політичними, адже порушили питання: кому належить міський простір. Фільм наштовхнув організаторів на те, аби дослідити, як розвиваються публічні простори в містах України та хто впливає на зміни в них.

Учасники дискусії звернуться до вінницького контексту, адже Вінниця, попри свої лідерські позиції у розвитку міської інфраструктури, має досить серйозні проблеми з розумінням образу та функцій публічних просторів. У місті досі існує безліч закинутих об’єктів на зразок кінотеатру «Росія», а також територій і парків, призначення яких недостатньо проговорено містянами та муніципалітетом.

Активне й творче переосмислення таких точок на мапі Вінниці дасть змогу уникнути подальших конфліктів довкола комерціалізації цих просторів і нагнітання протестних настроїв в контексті розбудови міста.

Учасники:

  • Аліна Дяченко, директорка «Інституту розвитку міст»;
  • Олександр Коротких, директор Агенції просторового розвитку;
  • Леонід Марущак, куратор мистецького напрямку Українського кризового медіа-центру, співзасновник об’єднання «ДЕ НЕ ДЕ»;
  • Олександр Федоришен, історик, директор Центру історії Вінниці.