У п'ятницю, 8 грудня, з 13.00 до 18.00 "Креативному просторі Артинов" відбудеться Фестиваль рівних прав і можливостей INFEST-2017. Фестиваль об’єднає всіх, кого турбує захист прав людини, загальнолюдські цінності, посилення безпеки та збереження миру кожного міста та села, кожної сім’ї та кожної людини.

Проведення подібного Фестивалю на Вінниччині – це актуалізація проблеми дотримання рівних прав та можливостей, проблеми безперешкодного руху до правової, безпечної для кожного, держави. «Всі люди народжуються вільними і рівними у своїй гідності та правах» – цитата з першої статті Декларації прав людини. 10 грудня – Міжнародний день прав людини. Ця дата була визначена 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини (1948 р.), яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини. Дата 10 грудня – це привід актуалізації в суспільстві цінностей прав людини, людської гідності, взаємоповаги, ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги.

Головне завдання заходу: актуалізація загальнолюдських цінностей, підвищення рівня правової культури; гендерної культури жителів (зокрема молоді) та посилення рівня толерантності й взаємоповаги у відносинах один до одного. У час розгортання конфліктної ситуації на території рідної країни відчуття небезпеки та соціальної несправедливості особливо загострюється. Мірилом ефективності подолання кризового стану стає дотримання гуманістичних цінностей у найскладніших ситуаціях, зокрема через забезпечення рівних прав та можливостей кожної людини. Забезпечення та дотримання рівних прав та можливостей – це не лише питання, що стосується жінок і чоловіків, це питання захисту та розвитку різних спільнот – людей з інвалідністю, переселенців, ветеранів АТО, дітей, пенсіонерів, жертв домашнього насилля, негетеронормативних осіб тощо.

Захід відбудеться в рамках проекту «Посилення політичних прав жінок в Україні». За фінансової підтримки Фонду прав людини Посольства Королівства Нідерланди та Департаменту молодіжної та соціальної політики Вінницької ОДА. Учасники INFEST 2017: ТК «Доба»; університети міста: Донецький Національний університет; Вінницький інститут Університету «Україна»; ВТЕУ; Аграрний Університет; Інститут місцевої демократії «Відкрите суспільство»; представники Національно-превентивного механізму; ГО «Вінницький Дебатний Клуб»; SetUp Debate; ГО «Вісь»; ГО «Точка опори»; ГО «Україна без тортур»; ГО «Інститут Креативних інновацій»; ГО «Центр Поділля-Соціум»; ГО «Джерело надії»; ГО «Соціальна Перспектива».

Відвідувачів заходу чекає низка інтерактивних та інноваційних заходів, націлених на особистий та громадський розвиток у контексті дотримання прав людини. INFEST 2017 представляє декілька основних потоків: практично-просвітницький (майстер-класи, лекції), перформативний – публічні дебати та панельний інтерактив. У заході візьмуть участь прогресивні громадські організації, небайдужі політики, освітяни, юристи та громадяни Вінницької області, зокрема м. Вінниці, м. Києва, м. Івано-Франківська та інших міст України. Контактні дані: (098) 2265579; 0639557289; [email protected]