Напередодні Великодніх свят у Вінницькому художньому музеї було відкрито виставку цікавих сучасних зразків сакрального мистецтва – яскравих вишитих ікон авторства майстрині Ірини Сталіді.

Ірина проживає в Греції з 2003 року. Там вона працювала помічником головного архітектора м. Салоніки та ілюстратором книжкових видань, зокрема «Писання Святого Іоанна» та журналу «Хронос». Серія її графічних творів знаходиться у фондах музею міста Драма. Як постійна учасниця грецьких арт-фестивалів майстриня здобула широкі знання в галузі сучасного мистецтва.

Та найзначніше творче досягнення Ірини Сталіді – виготовлення вишитих ікон, на що вона отримала спеціальне благословення Архімандрита Грецького. У експозиції представлено 14 творів, виконаних у оригінальній авторській техніці, що поєднує в собі живопис з вишивкою бісером та дюжиною видів напівкоштовного каміння (агат, бірюза, перли, яшма). 

Всі ікони створені у візантійській техніці, якій художниця навчалась при Церкві Святої Трійці в місті Ореокастро (Греція). Безумовний талант та чудовий смак майстрині відображаються в умілому поєднанні різноманітних технік та віртуозності колористичних рішень. Виставка триватиме у одному з залів музею до 15 квітня.