30 листопада у світлиці ВОЦНТ було відкрито виставку традиційної подільської вишивки з циклу «Мистецтво однієї родини». Експозиція виставки, що носила назву «Код Всесвіту в узорах загадкових», покликана привернути увагу широкого загалу до вишивки Східного Поділля, зокрема Вінниччини, як до унікального явища в матеріальній культурі нашого народу. Автори виставки – вінничани Андрій та Інна Єрмакови. Триватиме ця експозиція у світлиці до 20 грудня.

Зібрання складається з 40 фоторобіт Інни Єрмакової, які демонструють найкращі зразки вишивки, виконані традиційними для Вінниччини техніками. Світлини розповідають про красу сорочок, створених майстринями минулих поколінь. Всі сюжети на фото − фрагменти сорочок другої половини ХІХ − початку та середини ХХ-го століть. Також представлено 20 фрагментів орнаментальних смуг з поликів сорочок. Половина з них − це частини рукавів сорочок, що, на жаль, не збереглись цілими. А друга частина − результат пошуково-дослідницької та відновлюваної роботи Андрія Єрмакова та учасниць «Подільської студії традиційної вишивки «СвоєРідне» по зібранню, класифікації, паспортизації низинкових узорів, створенню до них схем та відтворенню на полотні.

Експозицію виставки прикрашають 60 давніх сорочок, які демонструють найкращі традиції вишивки кількох відомих вишивальних осередків Вінниччини. Зокрема, колекція сорочок с. Війтівка Бершадського району, всесвітньо відомі Клембівські сорочки (Ямпільский район), колекція сорочок села Стіна Томашпільського району, сорочки, вишиті майстринями Крижопільського району, зокрема сіл Жабокрич та Шарапанівка, а також Тиврівського, Шаргородського, Піщанського, Чечельницького, Оратівського районів. Основу експозиції складають сорочки. з приватних колекцій, а також, надані історико-культурним заповідником «Буша», працівниками закладів культури сіл Війтівка та Стіна.

Експозиція демонструє розмаїття технік, які використовували вишивальниці в своїй роботі. Переважаючою технікою є низь. Достатньо широко зустрічається гладь, різні оздоблювальні шви та мережки. Вишукано виглядають орнаменти, виконані вирізуванням та сліпим вирізуванням. Вражає висока майстерність у створенні та оздобленні комірців та манжетів. Для сорочок Східного Поділля характерним є використання орнаментів з архаїчними елементами. Основними мотивами орнаментів є ромб, хрест, сварга, «гесики» (S-мотиви або трипільські вужі), елементи, які нагадують роги тварин, меандри. Орнаменти, окрім естетичної, виконують також символічну, оберегову функцію і дають нам уявлення про світогляд наших предків. Поєднання високої майстерності, неперевершеного естетичного смаку та змістовного наповнення роблять вишивку Східного Поділля унікальним надбанням української та світової культури.