21 січня у Світлиці ОЦНТ відкрилась персональна виставка художника-графіка, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України Олександра Пелешка «Художник і час», присвячена 60-річчю художника. В експозиції представлено більше 60 кращих робіт митця різних років творчості, в яких звучать теми героїчної козацької доби, народних звичаїв-обрядів та віршів Тараса Шевченка. Виставка діятиме до 7 лютого.

Роботи виконані в техніках гратографії, акварельного живопису, енкаустики та в авторських техніках. Зокрема на виставці представлені картини: «Буша – «орлине гніздо», «Козацька застава», «Смерть гінця», «Віче», «Облога», «Різдвяна вечеря», «Молитва», «Тарас Бульба з сином», «Дударик», «Гільце», «Край дороги гне тополю до самого долу…», «Пішов козак нерозумний слави добувати, «Осталася сиротою старесенька мати» та інші.

Олександр Пелешко народився у 1956 році в м Тульчині, Вінницької області. З раннього дитинства робив замальовки, ліпив із глини, пробував себе в пейзажних композиціях. Пізніше, була дитяча художня студія і остаточний вибір життєвого шляху, якого не мислив без мистецтва. Після закінчення Львівського поліграфічного інституту ім. І. Федорова в 1991 році, отримав професію художника-графіка. Брав участь у багатьох виставках графіки та живопису, був учасником скульптурних пленерів. Член Спілки народних майстрів України. Чимало років, присвятив педагогічній діяльності, працюючи викладачем архітектурної графіки в художній гімназії та у Вінницькому архітектурно-будівельному коледжі.