У великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею експонується виставка всесвітньо відомої української художниці, лауреата Національної премії ім. Т. Г.Шевченка Марії Оксентіївни Примаченко «Казковий світ».

В експозиції представлено 25 живописних творів майстрині наївного малярства та кераміка українських майстрів з фондів Дирекції художніх виставок України (м. Київ). Її виставки з великим успіхом експонувалися у Франції, Канаді, Польщі, Росії, Німеччині та багатьох інших країнах світу.

У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї 2004 р. вже експонувалася виставка робіт майстрині з українського музею декоративно-прикладного музею. Виставка «Казковий світ» з фондів ДХВУ надає можливість шанувальникам мистецтва ще раз доторкнутися до чистих джерел натхнення Марії Примаченко, а молодому поколінню познайомитися з самобутньою творчістю геніальної української художниці.

Марія Оксентіївна Примаченко (1908 — 1997) — українська народна художниця, представниця «народного примітиву» («наївного мистецтва»); лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка, одна з найвідоміших українських художниць. Заслужений діяч мистецтв УРСР з 1970, народна художниця України.

Марія народилась у творчій родині, батько - тесля-віртуоз, мати - майстриня вишивання, але з дитинства хворіла поліомієлітом. Це зробило її не по-дитячому серйозною й спостережливою, загострило слух і зір. «Починалося все це так, — згадувала художниця. — Якось біля хати, над річкою, на заквітчаному лузі пасла я гусей. На піску малювала всякі квіти, побачені мною. А потім помітила синюватий глей. Набрала його в пелену і розмалювала нашу хату…». Односельчанам і гостям та тим людям, які заїжджали в Болотню, припадало до душі, як Марійка розписувала хати.

У 1935 року, талановиту дівчину помітила київська художниця Тетяна Флеру, коли збирала взірці для виставки народного мистецтва. 1936 року Марію Приймаченко запросили до експериментальних майстерень при Київському державному музеї. Роботи Марії Приймаченко відібрали на Українську республіканську виставку народного мистецтва, яка проходила в Києві. Одразу після цього її малюнки були представлені на Всесоюзній виставці народного мистецтва у Москві, згодом у Ленінграді. А вже у 1937 році птахи і звірі Примаченко вражали навіть відвідувачів Першої міжнародної виставки у Парижі. На ній Приймаченко отримала золоту медаль. Захоплюються її творами відомі світові митці Пабло Пікассо та Марк Шагал, виставки Примаченко з великим експонуються у Парижі, Варшаві, Софії, Монреалі, Празі. У 1959 році вона стала членом Спілки художників. У 1970 р. одержала звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. У 1998 Марії Приймаченко було присвоєно титул народної художниці. Померла геніальна художниця 18 серпня 1997 року в Києві. Похована в с.Болотня. Марія Приймаченко намалювала понад 800 картин, 650 з них зберігається в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва.