До Дня Незалежності України у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею 18 серпня 2016 р. відкрилася виставка «З глибин українських традицій: килими і гобелени Вінниччини», де представлено 25 експонатів, а саме – славнозвісні подільські килими.

Колекція, що презентується - це килими з фондів краєзнавчого музею, обласного центру народної творчості, приватної колекції Віктора Косаківського), а також твори сучасних майстрів, що продовжують традиції народного ткацтва, серед яких наші знані земляки: лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка Степан Ганжа, Петро Ганжа (м. Київ), відомі вінницькі митці Олена Кізімова, Галина Чекіна, заслужений художник України Олександр Ковальчук (1962 – 2011).

На Поділлі здавна ткали безворсові килими двох видів – з рослинним і геометричним орнаментами. Килимові вироби були важливим компонентом інтер’єру подільського житла. Особливу цінність становлять килими вазонного типу. «Вазон» – один з найбільш типових і улюблених орнаментальних мотивів у народному мистецтві подолян. На площині килима бувало по 3-6 геометризованих «вазонів» із рослинами, розміщеними в ряд.

Інколи між основними великими мотивами розташовані додаткові, менші квіти, пагони, які заповнюють вільні проміжки. Характерною особливістю східноподільських килимів вазонного типу є введення в їхню композицію зображень птахів, звірів, людей (вершників, озброєних воїнів, мисливців, музикантів тощо), жанрових сцен.

У межах сучасної Вінниччини також ткали килими з великими ромбовидними фігурами, закомпонованими правильними рядами, з каймою із тих же знаків або стилізованих квітів. Трапляються монументальні восьмипроменеві розетки-зірки ромбічних обрисів.

Килими, представлені на виставці, походять з осередків Бершадського району (с. Війтівці, с. Шляхова), Крижопільського району (с. Вільшанка, с. Городківка), Томашпільського району (с. Стіна), Тиврівського району (с. Шершні) та з смт Піщанка. Більшість килимів з Чечельницького району з приватної колекції Віктора Косаківського, виготовлені в 40-60-х рр. ХХ ст. Їх авторами є сестри Жмурко (Косаківська) Соломія (1899-1979) та Остаф’єва (Косаківська) Палажка (1905-1991).

На особливу увагу заслуговує килим 30-х років з колекції ВОКМ, витканий на кроснах технікою «кругляння» в артілі «Художня праця» (с. Городківка Крижопільського району). Орнамент вазонного типу для нього створено за зразком килима кінця ХVІІІ – першої половини ХІХ ст. Подільське ткацтво і вишивка у народному мистецтві вигранилися протягом віків у ремісничі шедеври бездоганності смаку і наповненості сенсу. Майстри вінниччини, які обрали фахом художній текстиль, беруть з тих чистих джерел мистецькі ідеї, ясні барви, орнаментальні мотиви.

Свого часу у монументальних масштабах створив низку гобеленів Юрій Кізімов, що зараз зберігаються у художніх музеях Вінницької області. На виставці представлено роботи Олени Кізімової, що відрізняються новаторськими пошуками у колориті та просторовій композиції. Контрасти кольору, фактур і технік ткання притаманні гобеленам Галини Чекіни. Олександр Ковальчук творчо використовував у гобелені цитати з народного мистецтва. Петро та Степан Ганжі, ґрунтуючись на подільській орнаментиці, вводять багату сюжетну канву з української героїчної історії та з етнографії. Виставка свідчить про безперервність українських мистецьких традицій.

Виставка працюватиме до 9 жовтня 2016 р.