23 вересня 2016 р. о 10 год. у приміщенні Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулася презентація виставки «Голокост очима документів», приуроченої до 75-ї річниці трагедії у Бабиному Яру. Виставка створена спільно з Державним архівом Вінницької області.

На відкритті виставки була присутні: співробітники обласного архіву, музейники, вчителі та учні шкіл м. Вінниця, представники департаменту освіти Вінницької міської ради та перший заступник голови Вінницької обласної ради Людмила Щербаківська.

Друга світова війна – глобальний військовий конфлікт та причина багатьох трагедій ХХ століття. Під час війни було здійснено найбільший в історії злочин проти людства – «Голокост» – переслідування та масове знищення євреїв і циган. За роки окупації Україна втратила понад 5 млн осіб, з яких 1,5 млн – євреї. Масові страти почалися вже з перших днів німецько-радянської війни. Нацистські кати майже повністю винищили єврейські громади Львова, Дрогобича, Луцька, Рівного, Житомира, Харкова та десятків інших міст України.

Всесвітньо відомим став Бабин Яр, розташований на околиці Києва. Під час окупації у 1941-1943 рр. тут відбулись розстріли мирного населення, військовополонених, учасників Руху Опору. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 р., нацисти розстріляли тут майже 34 тис. євреїв. Масові розстріли у Бабиному Яру проводилися аж до звільнення Києва. Ймовірно, за роки окупації у Бабиному Яру було розстріляно від 70 тис. до 200 тис. осіб.

За офіційними даними під час окупації Вінниччини більше 205 тис. мирних жителів було розстріляно та замучено в концтаборах, тюрмах та гетто. Проте єврейське населення опинилося в найскрутнішому становищі. Так, під час масових акцій у вересні 1941 р. та 16 квітня 1942 р. у Вінниці загинуло близько 20 тис. осіб; 7 листопада 1941 р. у Немирові – 2680 осіб; 9 і 16 січня 1942 р. розстріляно 7040 євреїв Хмільника… Навесні 1943 р. практично усе єврейське населення у німецькій зоні окупації було знищене, лише декому вдалось втекти до партизанів або в Трансністрію.

Вирішення «єврейського питання» в румунській зоні окупації проводилося за допомогою ізоляції євреїв у гетто і таборах, де вони поступово вимирали від голоду й інфекційних хвороб, непосильної праці. На території області в німецькій зоні окупації було створено 65 гетто й робітничих таборів, в румунській зоні – 112 гетто, колоній та поселень для депортованих і місцевих євреїв.

За роки окупації на Вінниччині активно діяв підпільно-партизанський рух. Серед його учасників було понад 300 євреїв: підпільники Володимир Соболєв, Берта Вулинська, Арон Плафер, Бася Цукерман, Микола Кац та ін.; партизани – Ізя Бендерський, Іван Бялер, Юрій Зільберман, Ісаак Драхлер, Арон Гефтер та інші.

В роки окупації наші співвітчизники переховували, рятували євреїв, ризикуючи власним життям. Серед них сім’я Доміції Радан, Наталія Церкевич та її батьки, Олександра Поліщук та ін. Таких людей після війни стали називати «Праведниками світу». На Вінниччині цього звання удостоєнні біля 500 чоловік.

Матеріали виставки всебічно та емоційно розповідають про жахливі сторінки війни, знищення мирного населення, героїзм та подвиг людей, спонукаючи сучасників вшанувати подвиг героїв минулого і берегти мир сьогодення. На виставці представлені комплекси матеріалів: В. Соболєва, Н. Лезник, І. Бендерского, сім’ї Д. Радан, Н. Церкевич, О. Поліщук та ін., експонуються архівні документи, надані Державним архівом Вінницької області.

Щиру подяку висловлюємо заступнику директора ДАВіО Фаїні Винокуровій за надані матеріали та участь у створенні виставки.

Виставка експонуватиметься до 7 жовтня 2016 р.