Сьогодні творчість Анатолія Гайструка відома не тільки в Україні, а й за її межами. Народившись та сформувавшись за часів Незалежності, він вбачає свою мистецьку місію не лише у збереженні й продовженні національно-культурних традицій власного народу, але й у високій громадянській відповідальності, створенні культурного продукту, актуального у справі укріплення миру та взаєморозуміння на нашій землі.

Традиційно надає підтримку молодому художнику відомий вінничанин Сергій Кудлаєнко. Одним з пріоритетів діяльності народного обранця є сприяння розвитку талановитої молоді в Україні. Нещодавно за сприяння народного депутата відбулась презентація колекції боксерських рукавичок А.Гайструка для українських спортсменів – учасників Олімпіади в Ріо-де-Жанейро. На честь загальнодержавного свята Дня Соборності України Сергій Кудлаєнко підтримав і новий проект художника, адже всі роботи майстра відзначаються патріотичною громадянською позицією.

Виставковий проект А.Гайструка «Україна крізь віки» продовжує розпочатий у 2014 р. мистецький цикл під загальною назвою «Миротворчість. Шлях надії». Мета циклу – зміцнення духовних зв’язків поміж усіма представниками української нації, об’єднання різних народів у досягненні мирного співіснування.

Проект «Україна крізь віки» присвячений Дню Соборності України. В цьому святі, витоки якого лежать у проголошенні «Акту злуки» 22 січня 1919 р., втілились споконвічні мрії українців про державність, єдність, свободу і незалежність. У 2017 День Соборності набуває особливого значення, адже цей рік проголошений роком Української революції, подій 1917–1921 рр., що привели до виникнення кількох українських державних утворень.

До проекту увійшли гобелени, створені А.Гайструком протягом останніх п’яти років. Структура гобеленів - чітка, впорядкована - несе в собі ідею спокою, миру та злагоди, підсилюючи змістовність кожного з них. У мозаїці традиційних та модернових технічних прийомів, стародавніх та сучасних мотивів, у розмаїтті кольорових сполучень, часом тривожних, часом тепло лагідних, часом піднесено урочистих, немов постає символічний наскрізний зріз багатовікової історії України.

Частиною проекту є однойменна пісня «Крізь віки». Текст на музику французького композитора та живописця Жана Аві написала Наталія Гайструк, а виконала пісню співачка Наталія Савченко. Прем’єра пісні відбулась у Вінниці в рамках мистецького проекту «Ре:Візія. До і після» у РЦСМ «Арт-Шик» 23 квітня 2015 р. Під час презентації проекту гості побачать відео, створене на цю пісню.

Про автора:

А. Гайструк (1996 р.н.) - лауреат Міжнародного академічного рейтингу "Золота фортуна", 2010, лауреат премії Кабінету Міністрів України для молоді за особливі досягнення у розбудові України 2012, переможець обласного конкурсу «Молода людина року – 2012» в номінації «Відкриття року в області культури і мистецтва», стипендіат Президента України в галузі народного мистецтва у 2014 р. Чотириразовий рекордсмен Національного реєстру рекордів України в номінації «Мистецтво». Мав персональні виставки в Угорщині, Королівстві Данія, Польщі, Франції, учасник Міжнародного арт-ярмарку «Parallax Art Fair», Лондон та Міжнародного арт-ярмарку «Арт-Монако-13». Триразовий гран-призер з художнього текстилю, золоті, срібні та бронзові медалі численних всеукраїнських та міжнародних конкурсів і фестивалів у Росії, Швейцарії, Японії, Угорщині, Франції, Чехії, Словаччині, Німеччині тощо, учасник мистецького пленеру у м. Криниця-Здруй, Польща, 2012. Учасник благодійного мистецького аукціону ЮНІСЕФ, Київ, 2012.