17 лютого 2017 р. у Великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відбулася презентація виставки могрицького симпозіуму ленд-арту «Простір покордоння. 1997–2017». З 1997 р. Всеукраїнський ленд-арт симпозіум «ПРОСТІР ПОКОРДОННЯ» проходить поблизу села Могриця Сумської області на крейдяному плато біля археологічного простору скіфського та слов’янського городища.

Експозиція демонструє вибраний творчий доробок різних авторів-учасників ленд-арт симпозіуму «ПРОСТІР ПОКОРДОННЯ» у різні роки. Ленд-арт як напрям у сучасному мистецтві виник у 60-ті роки XX століття та формує екологічне ставлення до довкілля, стверджує гармонійну взаємодію з оточуючим світом, діалог між людиною і природою.

Ділянка зацікавлень українського мистецтва довкілля – простір спільного існування, де домінантними виступають визначення «вплітання», «вписування», коли митці намагаються підкреслити, означити те, що вже існує у природі тисячі років незалежно від примх людини і сформувалося як архетипи у процесі людського становлення. Митці вбачають на меті створення образів з мінімальним втручанням у довкілля, переважно, з використанням природних матеріалів.

«ПРОСТІР ПОКОРДОННЯ» – лендарт симпозіум, який прагне до розвитку діалогу людини з прадовкіллям, розширення естетичного простору від межі «я – території» художника до простору ландшафту. Перший в Україні Могрицький ленд-арт симпозіум об'єднав провідних митців мистецтва довкілля і дав поштовх для виникнення в інших регіонах подібних заходів.

Щорічно, наприкінці червня у дні сонячного коловороту, симпозіум реалізує на своїй локації проекти мистецтва у довкіллі, де митці у своїх творах через художні образи демонструють виявлення різноманітних смислів ландшафтних структур, форм та прихованих ідей оточуючого простору. Симпозіум об’єднує в рамках одного простору авторів з різних місць, котрі візуально організовують простір ландшафту, воду, повітря, вогонь у певні середовища і ситуації довкілля, пропонуючи свіжі ідеї та візуальні рішення.

Зазвичай у симпозіумі беруть участь відомі художники ленд-арту, творча та студентську молодь з Києва, Харкова, Вінниці, Дніпра, Львова, Ужгорода, Запоріжжя, Миколаєва, Сум. Ленд-арт симпозіум «ПРОСТІР ПОКОРДОННЯ», який 20 років проходить на архео-території, реалізує своєю діяльністю тяжіння сучасного мистецтва до відчуття історичних нашарувань, сприяє діалогу людини з історичним довкіллям, розширює естетичний простір та розвиває осмислення простору ландшафту, як культурної та національної цінності.

Виставка відкрилася в день початку міжнародного зимового фестивалю ленд-арту "Mithogenes 2017" (Немирівський район)

Організатори: Департамент соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної державної адміністрації, Департамент культури Вінницької міської Ради, ВОГО «Лабораторія актуальної творчості», ВОГО «Ліга розвитку мистецтв». Партнери проекту: Асоціація галерей України, Генеральне консульство Республіки Польща у Вінниці, Харківська державна академія дизайну і мистецтв, «Галерея XXI», Вінницька обласна організація Національної Спілки Архітекторів України, Вінницький «АрхіКлуб»,Вінницький Народний клуб фотомистецтва «Обрій», ГО «Вінницький дебатний клуб».

Міжнародний зимовий Фестиваль land-агt "Міфогенез" щорічно проводиться з 2006 р. В 2017 р. проходив дванадцятий раз з 17 по 19 лютого на території скіфського городища (Немирівський район). Участь у цьогорічному проекті взяли більше 40 художників з Києва, Харкова, Львова, Херсону, Одеси, Сум, Вінниці та Республіки Польща.

Головна концепція проекту залишається незмінною – "Міфогенез", як визначення створення, продукування новітнього міфу є назвою проекту, який визначає його тематику. Створені учасниками, в контексті загальної назви проекту об'єкти land-агt, виконують завдання "Міфогенезу" і візуалізують відчуття сучасності через художній образ. Результатом є виникнення дискурсивного поля між глядачем і створеним художниками новим міфологічним простором.