До 85-річчя з дня утворення Вінницької області, 70-річного ювілею лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка, заслуженого майстра народної творчості Віктора Наконечного (1947 – 2015) 7 березня 2017 р. о 14 год. у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася персональна виставка «Легенда мальовничого Поділля», на якій представлені живопис, витинанки та писанки видатного художника Вінниччини.

Все життя майстра пов’язане з селом Клембівка Ямпільського району, де він народився 7 березня 1947 р., де розпочав свою творчу біографію, оспівуючи мальовничу природу рідного села, змальовуючи легенди, пісні, традиції, що зберегла генетично-фольклорна пам'ять митця. Майстер створив велику кількість картин у техніці олійного і темперного живопису. Серія його робіт «Край мій сонячний» у 2009 р. була відзначена Національною премією ім. Т. Шевченка. Роботи знаного подолянина зберігаються у багатьох музеях України, у тому числі у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

Проте найбільша колекція творів залишилася у Клембівці, де художник заснував власний музей. За життя Віктора Андрійовича цей музей відвідала велика кількість глядачів, що мали щасливу нагоду поспілкуватися з художником, почути його розповіді, про створення картин він говорив: «Це мої недоспані ночі, це мої думки, це мої сни». Майстер насправді всі свої сили віддавав мистецтву і, на жаль, його життєвий шлях завершився після виснажливої хвороби наприкінці 2015 р. – трохи більше року він не дожив до свого ювілею.

Виставка у краєзнавчому музеї – данина творчому подвигу подільського митця. У Вінниці будуть представлені живописні роботи з клембівського музею, вперше масштабно можна буде познайомитися з діяльністю майстра на теренах витинанки та писанки, де знайшли втілення давні традиції його славетної батьківщини.

Мистецький доробок Віктора Наконечного посідає чільне місце у золотій скарбничці культури українського народу. Він увібрав в себе багатющий творчий досвід багатьох поколінь майстрів народного мистецтва подільського краю. Його манері притаманні розгорнуті оповідні сюжети, ретельно вибудовані цільні композиції, вишукана деталізація, розмаїта і водночас гармонійна палітра барв.

На відкритті виставки були присутні вдова майстра Марія Федорівна, друзі, колеги, поціновувачі творчості художника. Окрасою заходу став виступ жіночого хору «Соломія» Вінницького гуманітарно-педагогічного коледжу ( художній керівник Назарій Давидовський).

Феномен Віктора Наконечного потребує подальшого всебічного культурологічного вивчення і усвідомлення, створення належних умов для гідного збереження його мистецького доробку, популяризації його діяльності на національному та міжнародному рівнях, чому має сприяти і запропонована вінничанам і гостям міста виставка «Легенда мальовничого Поділля», яка триватиме до 9 квітня 2017 р.