21 вересня 2017 р. в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася виставка «Майстерня Ірини Савчук: орнаментальна мозаїка Поділля», на якій представлено різні напрямки народного мистецтва, а також варіації їхнього сучасного потрактування: вишивка, писанка, витинанка, іграшка, художній текстиль, різьблення.

Ірина Савчук – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри технологічної освіти, економіки і безпеки життєдіяльності Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського. Роботи студентів виготовлені разом з майстринею на заняттях у педагогічному університеті. Особливістю виставки є тема плодючого дерева, у якій проявилася фантазія майстрині та її учнів – це дерева у текстильних техніках та у різьбленні, у гілках яких живуть ангели і зірки, на яких визрівають писанки, які виникають на рушниках і вишитих картинах.

Ірина Валеріївна народилася на Полтавщині у родині військовослужбовця, але з 1988 р., по закінченні факультету загальнотехнічних дисциплін Вінницького державного педагогічного інституту, живе і працює у Вінниці: спочатку вчителем трудового навчання в Вінницьких загальноосвітніх школах № 27 та № 26, а з 1 вересня 2007 р. викладачем кафедри ВДПУ з дисциплін художньо-естетичного напрямку для майбутніх вчителів трудового навчання, як от «Етнологічний мистецький практикум», «Основи дизайну», «Сучасні художні народні промисли України», «Етнологічна скульптура». У 2009 р. захистила кандидатську дисертацію за темою «Формування естетичних смаків учнів 5-9 класів на уроках трудового навчання засобами декоративно-ужиткового мистецтва».

Ірина Савчук захоплюється різними видами декоративно-ужиткового мистецтва: вишивкою, писанкарством, в’язання гачком, спицями, виготовляє іграшку – текстильну, в’язану, з рослинних та пластичних матеріалів. Авторські роботи Ірини Савчук находяться в приватних колекціях США, Канади, Болівії, Швейцарії, Польщі, Італії, Німеччини, Норвегії, Росії, України. Постійно бере участь у всеукраїнських виставках, міжнародних фестивалях з народної творчості.

Майстриня представляла свої роботи на міжнародних фестивалях у с. Космач Івано-Франківської області у 2008, 2009 рр., на виставках та фестивалях у м. Київ, м. Чернігів, с. Пирогів Київської області, м. Вінниця та районах Вінницької області. У 2013 р. брала учать у міжнародному конгресі «Апімондія-2013», де була членом оргкомітету та представляла декоративно-ужиткове мистецтво України для учасників конгресу зі 135 країн світу.

Нагороджена численними грамотами МОН України та інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, Вінницького обласного центру народної творчості, управління культури Вінницької облдержадміністрації. Своїм творчим досвідом Ірина ділиться на сторінках журналів «Трудова підготовка в закладах освіти», «Колосок», а також у власній книзі про сучасні великодні прикраси.

Виставка триватиме до 22 жовтня 2017 р.