7 березня 2018 року в академічній залі Вінницького обласного краєзнавчого музею відкрилася перша персональна виставка Анатолія Ключкіна «Акварельні враження», на якій представлені 40 творів, а саме натюрморти, пейзажі та портрети, виконані протягом 2000-х рр. у складній та вишуканій техніці акварелі.

Анатолій Васильович Ключкін народився 1942 р. у Саратовській області. Фахову освіту здобув у такому авторитетному професійному закладі з власною історією, як Казанське художнє училище ім. М. І. Фешина, яке він закінчив у 1972 р. Тоді ж взяв участь у республіканській молодіжній виставці. Переїхав до Вінниці, на батьківщину своєї дружини, у 1975 р. і певний час працював у художньому фонді. Через життєві обставини не брав участі у мистецькому житті міста, проте зараз цілком присвятив себе творчості.

Серед численних технік живопису, Анатолій Васильович обрав акварель – свою давню пристрасть, у якій працює надзвичайно плідно. Орієнтиром у стильовому напрямку для художника є віртуози реалістичного пейзажу. Виходячи з власного настрою, художник обирає колористичну гаму, тональне насичення, сюжетний напрям. Звісно, найбільшу частку його доробку складає пейзаж, де бачимо різні пори року і доби. Для майстра надзвичайно важливі особисті враження, які він фіксує на папері, творчо переосмислюючи і трактуючи.

Багато сюжетів присвячено Вінниці, місту, де пройшла більша частина життя художника – це мальовничі куточки, побачені під час прогулянок з особливого ракурсу, річкові краєвиди у ефектному освітленні, міські околиці. Серед пейзажів цілком можливо виділити тему риболовлі, яка привертає особливу увагу майстра – відчутно, що він вкладає у ці сюжети власні переживання. Анатолій Васильович багато часу і зусиль приділяє також портрету, де, на думку прихильників його творчості він досягнув значних успіхів.

У строкатому розмаїтті стилів і напрямів у сучасному мистецтві школа реалістичного бачення знаходить багато прихильників, для яких ім’я талановитого вінничанина, що знайшов мужність заявити про себе в мистецтві у такому поважному віці, може стати справжнім відкриттям.

Виставка триватиме до 8 квітня 2018 р.