У виставковій залі Вінницького краєзнавчому музею з 13 по 21 березня 2018 року проходить персональна виставка художника, заслуженого діяча мистецтв України Леонтія Гринюка «Лінія, колір, форма».

На виставці представлено 30 творів різних технік виконання та напрямів творчості; графіка, живопис на склі, гутне скло. Митець з Поділля розпочав своє фахове сходження з живопису, якому навчався в Одеському художньому училищі ім. М. Грекова.

Далі була авторитетна школа національної форми, якою на той час був інститут декоративного та прикладного мистецтва у Львові (зараз Академія мистецтв), у якому сповідували збереження і розвиток української автентичної культури.

Саме з ужиткової речі у хаті чи на обійсті починає українець пізнавати красу і доречність форми, композиції, кольору, тобто отримує відчуття національного естетичного смаку. Леонтій Гринюк обрав фах художнього скла, який має давні і славні традиції на теренах України.

Живопис на склі, який є основним акцентом в експозиції, і декоративні композиції в гутному склі, виконані художником протягом 1990-1995 років, завершують період творчості автора в галузі художнього скла та живопису на склі.

Жанр картинки на склі, поширений свого часу у народному малярстві, представлений трьома тематичними серіями, а саме: «Голгофа» за темою страсних мук і жертовності Ісуса Хреста, «Веснянки» за темою народних традиційних українських свят, а також «Деструкція свідомості», у якій розкрито тему руйнації свідомості і сприйняття світу, зламу порядку, деградація особистості.

У матеріалі гутного скла виконані дві декоративні композиції за мотивами творів М. В. Гоголя «Ніч перед Різдвом» та «Сорочинський ярмарок» (по два предмети). У цих творах художник продовжує глибоку традицію українського художнього скла, декорованого розписами. Гутним склом називають вироби, виготовлені з скла безпосередньо біля скловарної печі майстром-склодувом вручну, шляхом вільного видування або за допомогою форм. Розпис зроблений художником за допомогою емалей з подальшим відпалом. Гутне скло, наділене здатністю взаємодії зі світлом, викликає у глядача найпоетичніші асоціації.

Другим розділом виставки є графічні твори недавнього часу. «Музика», «Вербна неділя», «Прогулянка з собакою», 2012 року виконання. У 2018 р. віддруковано 10 естампів гравюр в техніці сухої голки, а саме 4 аркуша з серії «Подільська хата» та декілька різних за тематикою творів: «Скрипка грає…», «Метаморфоза», «Несення хреста», «Чоловік і кішка по ночах літають», «Полковнику ніхто не пише», «Муки творчості».

Частину виставки, а саме живопис на склі (12 робіт), дві медалі у бронзі (1982 р., діаметр12 см), графічна серія «Подільська хата» (4 твори), художник передає в дарунок Вінницькому краєзнавчому музею з нагоди святкування 100-річчя від дня заснування.