Представники громад Вінниччини вивчали досвід молочної кооперації

Вінницький центр розвитку місцевого самоврядування спільно з Програмою « U-LEAD з Європою»  організував  навчальну поїздку для представників ОТГ Вінницької області  на Львівщину з метою вивчення досвіду організації роботи молочних сільськогосподарських кооперативів.  Під час  study-туру  учасники делегації з Вінниччини, у складі якої була і представниця Департаменту АПК Вінницької ОДА Наталія Козуляк, провели ряд зустрічей із експертами, сільгоспвиробниками, представниками ОТГ  та ОДА Львівщини. 

Як повідомив радник з регіонального  розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький, проблеми низької якості молока, неспроможність продати його за конкурентною ціною, пошук ринків збуту, можливостей для охолодження, залучення державної підтримки для закупівлі спеціалізованого обладнання та переконання власників невеликих господарств з 5-10 коровами розпочинати кооперацію – назріли давно.

За словами експертів, у деяких подільських селах молоко скуповують по ціні нижчій, ніж 4 гривні, в той же час – вартість пастеризованого молока у магазинах перевищує 20.

В ході  зустрічі голови громад та керівники старостинських округів Вінниччини  ознайомились із успішними практиками  розвитку молочних господарств в об’єднаних громадах Львівської області та поспілкувались із колегами Західної України.

У перший день візиту вінничани завітали до Львівського центру розвитку місцевого самоврядування , де зустрілись  із представником Департаменту агропромислового комплексу Львівської ОДА Павлом Дигдалом та Іваном Паньківим– визнаним фахівцем у сфері налагодження співпраці індивідуальних фермерських господарств і сімейних ферм в рамках кооперативів. Фахівці розповіли про досвід кооперації  у Східній Галичині, який сягає корінням початку ХХ століття.

«Створення кооперативу не є складною задачею, його членами можуть стати щонайменше 3 особи. Після реєстрації юридичної особи і укладення договорів про членство потрібно створити спільні потужності у вигляді доїльних апаратів, пунктів прийому молока, міні-лабораторій. Черговим кроком буде покращення якості молока», - розповів подолянам директор Національної асоціації дорадчих служб України Іван Паньків.

«З семидесяти зареєстрованих сільськогосподарських кооперативів в нашому регіоні реально функціонує 35. Більшість з них – молочарські, трохи менше плодоовочевих, є кілька зернових і таких, що займаються обробітком землі. Найбільшим і найуспішнішим є СОК  «Покрова", що об’єднує кілька сотень членів з 20 населених пунктів в околицях міста Броди», - повідомив Павло Дигдал, представник Львівської  ОДА.

Другий день навчального візиту для  гостей з Поділля був присвячений практичним питанням покращення якості молока, веденню сімейних молочних ферм і спілкуванню з членами сільськогосподарського кооперативу «Покрова».

«На сімейній фермі «Корівка», де господарює сім’я Лозових, пані Люба Лозова показала сучасну ферму на 15 корів, обладнану і утеплену з думкою про комфорт перебування худоби і збільшення кількості надоїв молока. Ця ферма користується усіма благами членства в кооперативі, її регулярно відвідують сільськогосподарські дорадники, а якість молока дозволяє продавати його закупівельним організаціям за ціною 8 гривень за літр.

Поїздка до «Корівки» допомогла гостям з Поділля, які самі мають в своїх господарствах від 2 до 16 корів, зруйнувати певні стереотипи, які стосують вирощування телят, годування і випасання корів, організації доїльних пунктів поблизу пасовищ», - повідомив  радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький.

Делегація вінничан побувала у с. Заболотці, у якому завдяки активності голови сільської ради ОТГ Марії Дискант і місцевих мешканців вдалось створити один з найкращих СОК в масштабах усієї України.  Учасників зустрічі  вразила потужність кооперативу  «Покрова» , що вже давно вийшов за рамки виключно збору і охолодження молока вищого і першого гатунку і відкрив магазин в м. Броди, де продає молоко, творог і сири власного виробництва за ціною, нижчою ніж на місцевому базарі. В планах  кооперативу  – відкриття ще одного магазину та  будівництво молокопереробного заводу за підтримки уряду Канади.

«Завдяки поїздці на Львівщину  учасники  study-туру переконались в доцільності створення кооперативів у власних та суміжних селах, спільного використання дорогого обладнання і залучення державної підтримки на розвиток кооперації», - зазначив  радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС Юрій Войціцький.



Переглядів: 2391
Поширень: 0

Останні новини