Над першим в Україні пам’ятником Любомиру Гузару, який встановлять у Вінниці, вже працюють скульптори

«Він свідомо відрікся від посади і теплою рукою передав владу своєму наступникові».  У Вінниці з'явиться пам'ятник світлої пам'яті Любомира Гузара. Над проектом відтворення постаті вже почали роботу скульптори.

Про те, як виглядає ескіз пам’ятника розповів о. Григорій в ранковій програмі «Новий день» Українського радіо «Вінниця»: «За задумом, Любомир Гузар буде зображений на повний зріст, одягнений в жилетку поверх підрясника і спирається на палицю. Поруч з ним стоїть колона». Це буде духовний пам'ятник, явлений в бронзі, каже священик.

Ідея в такий спосіб закарбувати пам'ять про Блаженнішого, належить настоятелю храму Покрови Пресвятої Богородиці у Вінниці о. Григорію Рогацькому. За словами священика, ідея пам'ятника у Вінниці Блаженнішому Любомиру виникла не просто так. «Він двічі був у Вінниці, і це кожен раз вражало, так як приходили на зустріч з ним люди, які взагалі не мали відношення до УГКЦ. Крім того, отець Любомир Гузар, коли служив в лавах Української Галицької Армії, побував у Вінницькій області», - зазначає Григорій Рогацький.

«Це прояв чогось непорушного, образ Церкви. На колоні - митра та одяг, яка спадає. Це при ньому, але залишено. Тобто це символізує його адекватність і розуміння ситуації. Він свідомо відрікся від посади і теплою рукою передав владу своєму наступникові. Скульптура показує, що він все залишає і виходить як би вперед з мудрістю, яку подарував йому Господь, і в своїй простоті, спираючись на палицю, як мудрець», - розповів ініціатор проекту.

Автори пам'ятника  - два українських скульптора - Олесь Сидорук і Борис Крилов.

Отець Григорій розповів, що в пошуках митри, кульптори зіткнулися з певними труднощами. «З'ясувалося, що за життя Блаженніший Любомир роздав всі свої митри. І коли він помер, то була проблема, з якою митрою його ховати. Тобто він не прив'язувався до матеріальних речей, навіть до тих, які, здавалося б, важливі для єпископа. На мою думку, в цьому проявляється велич знаменитих людей. Вони не прив'язуються ні до чого, крім Бога», - сказав о. Григорій.

В цілому виготовлення скульптури коштує 37 000 доларів.

«Ми вже зібрали 10 000. Ці кошти 5 березня ми передали скульпторам, і вони вже почали роботу над пам'ятником. Решту коштів ми ще шукаємо», - зазначив о. Григорій Рогацький. Однак, як висловився священик, мова не йде про фінанси як таких. «Нам потрібно пожвавлення думки про Блаженнішого Любомира Гузара. Ми не хочемо просто створити йому пам'ятник. Ми хочемо, щоб мудрість, яку він нам залишив, допомагала людям рости в святості», - сказав він.

За його словами, до збору коштів долучаються навіть люди, які не мають ніякого відношення до УГКЦ. А дехто каже, що дізналися про Українську Греко-Католицької Церкви саме через Любомира Гузара.

Місце для пам'ятника ще не визначено.Отець Григорій закликає місцеву владу і людей доброї волі долучитися до вибору місця. Тому що воно повинно бути гідне, підкреслює священик.


Теги: релігія

Переглядів: 3974
Поширень: 2

Останні новини