Цього дня в оселях пахне зеленню, квітами і травами. Трійця або Зелені свята - обряди та звичаї

Трійця - це одне з головних християнських двунадесятих свят, присвячених Святій Трійці - Богу Отцю, Богу Сину і Святому Духу. Православна Трійця відзначається на 50-й день після Воскресіння Христового. Тому свято ще називається П'ятидесятниця. У 2020 Трійця випадає на цю неділю, 7 червня.

Традиції відзначити Зелені свята збереглись і до нашого часу, щоправда, християнські звичаї тісно переплелися з язичницькими.  

Найдавнішим є обряд прикрашати свою оселю гілками дерев, квітами і, ідучи до храму нести з собою букети. Це символізує живу, відновлюючу силу Святого Духу, пробудження природи та оновлення душі людини.

З квітами пов’язують ще один звичай: у день Трійці ворожили на здоров’я та тривалість життя своїх рідних. Дівчата плели вінки та кидали у воду: якщо вінок тоне – це поганий знак, якщо пливе – усе буде добре, а якщо спиниться на місці – не скоро буде весілля. Традиційними були співи, хороводи і танці, що тривали до самого ранку.

Цього дня не можна шити, прати, прибирати, пекти і виконувати іншу брудну роботу вдома. Вважається, що на тих, хто працює в цей день, чекають біди.

Наші прапрабабусі вірили: на Трійцю приходять міфічні істоти - німфи і русалки, щоб нашкодити людям. Тому не можна поодинці йти в ліс або в поле, щоб мавки не залоскотали до смерті.


Теги: релігія

Переглядів: 9410
Поширень: 3

Останні новини