Бур’ян чи супер-фуд: чим спаржа полонила серця гурманів

Аспарагус чи спаржа — вважався делікатесом ще 4 тисячі років тому в Стародавньому Єгипті, а древній Греції цю рослину не їли, бо вважали символом кохання. Батьківщиною спаржі вважають Середземномор’я, сьогодні ж, її, знану в Україні як холодок, вирощують практично по всьому світу.

Сезон аспарагуса підходить кінця, тож саме час «наїдатись» вишуканою городиною, схожою на маленький спис.

Багата на поживні речовини та малокалорійна спаржа — корисний продукт, який зробить харчування різноманітним. Її запікають, консервують, готують на грилі, варять, смажать, консервують та маринують.

Вінницький спеціаліст зі здорового харчування, нутриціолог Надія Роман розповіла чим же корисний цей делікатес. «Спаржа, як хороше джерело клітковини, сприяє регулярності та здоров’ю травлення, а також може допомогти зменшити ризик серцевих захворювань, високого кров'яного тиску та діабету, — розповідає Надія, — Це прекрасне джерело вітаміну К, який бере участь у згортанні крові та здоров’ї кісток. Крім того, спаржа має високу кількість фолатів, поживних речовин, життєво важливих для здорової вагітності та багатьох важливих процесів в організмі, включаючи ріст клітин та формування ДНК. Спаржа, як і інші зелені овочі, з високим вмістом антиоксидантів, включаючи вітаміни С і Е, флавоноїди та поліфеноли. Антиоксиданти запобігають накопиченню шкідливих вільних радикалів і можуть знизити ризик виникнення хронічних захворювань».

Розчинна клітковина цієї рослини живить «дружні» бактерії в кишківнику, такі як біфідобактерії та лактобактерії. Чим більше їх в організмі людини, тим міцніша імунна система, каже дієтолог.

Всього пів склянки спаржі забезпечує дорослим 34%  щоденних потреб у фолатах, а вагітним - 22% від їх щоденних потреб.

«Фолати — важлива поживна речовина, яка допомагає формувати еритроцити й виробляти ДНК для здорового росту та розвитку. Особливо важливо, на ранніх термінах вагітності забезпечити здоровий розвиток дитини. Спаржа містить в собі калій, тому вживання її та інших овочів, багатих калієм — це чудовий спосіб допомогти підтримувати артеріальний тиск у здоровому діапазоні», - додає Надія.

Також спаржа корисна для дівчат, які мріють про струнку талію. Адже на пів склянки спаржі – всього 20 калорій і 94% води.

Купуючи свіжий овоч, шукайте тверді і щільні стебла із закритими кінчиками.

«Готуючи їх, головне – не переварити, — попереджає Надія, — Щоб овоч залишався трішки хрумким. Є багато рецептів приготування аспарагусу, хочу поділитись тими, які вигадала сама та випробувала на собі. Дуже гармонійно поєднується цей овоч з грибами та бальзамічним оцтом чи лимоном. Якщо ви любите запечені овочі, то вам сподобається цей швидкий і простий гарнір, який можна приготувати менше ніж за 20 хвилин».

Ніжна спаржа і гриби створюють ідеальне поєднання, переконує спеціаліст зі здорового харчування. Для аромату радить додати трохи бальзамічного оцту та італійських трав.

«Для початку, промиваємо спаржу і відрізаємо нижню частину пагона. Змішайте спаржу та гриби разом з олією та приправами. Потім викладаємо в форму для випікання, або на лист пергаменту. Готуємо близько 15 хвилин в духовці, при температурі 180 градусів. Сильно не засмажуємо, чим менше обробка і час готування, тим більше корисних речовин зберігається в спаржі. Все швиденько викладаємо на тарілочку і насолоджуємось», - ділиться рецептом спаржі Надія Роман.

Як варіант – замість печериць можна використати томати Чері та сир Фету. Також, аспарагусом можна замінити й інші овочі, фаршируючи, до прикладу, куряче філе.



Переглядів: 4241
Поширень: 3

Останні новини