Бур’ян чи супер-фуд: чим спаржа полонила серця гурманів

Аспарагус чи спаржа — вважався делікатесом ще 4 тисячі років тому в Стародавньому Єгипті, а древній Греції цю рослину не їли, бо вважали символом кохання. Батьківщиною спаржі вважають Середземномор’я, сьогодні ж, її, знану в Україні як холодок, вирощують практично по всьому світу.

Сезон аспарагуса підходить кінця, тож саме час «наїдатись» вишуканою городиною, схожою на маленький спис.

Багата на поживні речовини та малокалорійна спаржа — корисний продукт, який зробить харчування різноманітним. Її запікають, консервують, готують на грилі, варять, смажать, консервують та маринують.

Бур’ян чи супер-фуд: чим спаржа полонила серця гурманів

Вінницький спеціаліст зі здорового харчування, нутриціолог Надія Роман розповіла чим же корисний цей делікатес. «Спаржа, як хороше джерело клітковини, сприяє регулярності та здоров’ю травлення, а також може допомогти зменшити ризик серцевих захворювань, високого кров'яного тиску та діабету, — розповідає Надія, — Це прекрасне джерело вітаміну К, який бере участь у згортанні крові та здоров’ї кісток. Крім того, спаржа має високу кількість фолатів, поживних речовин, життєво важливих для здорової вагітності та багатьох важливих процесів в організмі, включаючи ріст клітин та формування ДНК. Спаржа, як і інші зелені овочі, з високим вмістом антиоксидантів, включаючи вітаміни С і Е, флавоноїди та поліфеноли. Антиоксиданти запобігають накопиченню шкідливих вільних радикалів і можуть знизити ризик виникнення хронічних захворювань».

Бур’ян чи супер-фуд: чим спаржа полонила серця гурманів

Розчинна клітковина цієї рослини живить «дружні» бактерії в кишківнику, такі як біфідобактерії та лактобактерії. Чим більше їх в організмі людини, тим міцніша імунна система, каже дієтолог.

Всього пів склянки спаржі забезпечує дорослим 34%  щоденних потреб у фолатах, а вагітним - 22% від їх щоденних потреб.

«Фолати — важлива поживна речовина, яка допомагає формувати еритроцити й виробляти ДНК для здорового росту та розвитку. Особливо важливо, на ранніх термінах вагітності забезпечити здоровий розвиток дитини. Спаржа містить в собі калій, тому вживання її та інших овочів, багатих калієм — це чудовий спосіб допомогти підтримувати артеріальний тиск у здоровому діапазоні», - додає Надія.

Також спаржа корисна для дівчат, які мріють про струнку талію. Адже на пів склянки спаржі – всього 20 калорій і 94% води.

Бур’ян чи супер-фуд: чим спаржа полонила серця гурманів

Купуючи свіжий овоч, шукайте тверді і щільні стебла із закритими кінчиками.

«Готуючи їх, головне – не переварити, — попереджає Надія, — Щоб овоч залишався трішки хрумким. Є багато рецептів приготування аспарагусу, хочу поділитись тими, які вигадала сама та випробувала на собі. Дуже гармонійно поєднується цей овоч з грибами та бальзамічним оцтом чи лимоном. Якщо ви любите запечені овочі, то вам сподобається цей швидкий і простий гарнір, який можна приготувати менше ніж за 20 хвилин».

Ніжна спаржа і гриби створюють ідеальне поєднання, переконує спеціаліст зі здорового харчування. Для аромату радить додати трохи бальзамічного оцту та італійських трав.

Бур’ян чи супер-фуд: чим спаржа полонила серця гурманів

«Для початку, промиваємо спаржу і відрізаємо нижню частину пагона. Змішайте спаржу та гриби разом з олією та приправами. Потім викладаємо в форму для випікання, або на лист пергаменту. Готуємо близько 15 хвилин в духовці, при температурі 180 градусів. Сильно не засмажуємо, чим менше обробка і час готування, тим більше корисних речовин зберігається в спаржі. Все швиденько викладаємо на тарілочку і насолоджуємось», - ділиться рецептом спаржі Надія Роман.

Як варіант – замість печериць можна використати томати Чері та сир Фету. Також, аспарагусом можна замінити й інші овочі, фаршируючи, до прикладу, куряче філе.



Переглядів: 1362
Поширень: 3