Вінничанам розповіли стародавні «лайфхаки» лікування недугів

Раціональні та ірраціональні методи лікування від наших пращурів: у Краєзнавчому музеї відвідувачам розкажуть стародавні «рецепти» здоров’я.  

«Традиційно раціональними засобами серед українців та інших мешканців Поділля були ліки рослинного походження. Крім таких найпоширеніших, як водяні відвари та настої, горілчані настойки, порошки з висушеної трави або кореня рослини, подільська фітотерапія знала відвари на вині, молоці чи сметані. Наприклад, застуду лікували відварами з гілок малини, вишні та смородини, а квашеними грушами, яблуками чи кислим молоком збивали високу температуру», - розповідають на фейсбук-сторінці Краєзнавчого музею.

Так, аїр болотяний, який у народі звуть татарським зіллям, лепехою, застосовували не лише як традиційний оберіг на Трійцю. Він також був лікувальним тоніком при пригніченні центральної нервової системи, хворобах шлунково-кишкового тракту, печінки, селезінки та як сечогінне. Порошок із кореня аїру вживали при печії, також для лікування ран і виразок, сік кореня – для покращення зору, поліпшення пам’яті.

Вдавалися подоляни й до ірраціональних засобів: «крашанки», свячений хліб тощо.

Також на виставці представлені натільні хрести та енколпіони, вотивні предмети-обереги учасників Першої світової війни.

Для інформації:

Енколпіон — складаний нагрудний хрест давньокняжої доби. Складався з двох частин — спідньої й верхньої, та виготовлявся із дрібних металевих пластин. Як правило, всередину таких хрестів вкладали мощі святих або частинки освяченої просфори.

Вотивні дари - різні речі, принесені в дар божеству за обітницею, заради зцілення або виконання певного бажання.

Зцілювальні вотиви — дари із зображенням хворого органу, які приносили хворі з проханням про зцілення або на подяку за нього. Зовнішній вигляд визначався принципом подібності магічної свідомості.

Виставку можна відвідати до 23 серпня.



Переглядів: 3241
Поширень: 0

Останні новини