“Вінницькі вина” та “Подільські смаколики”: гастротуризм стає трендом літнього відпочинку

Відтепер вінничани відпочиватимуть “зі смаком” в повному сенсі цього слова. Скуштувати Подільські смаколики та насолодитися Вінницькими винами стало можливим в самому центрі нашого міста.  

Літо - це час подорожей, відпочинку та пригод. Незважаючи на карантинні обмеження, люди прагнуть відкривати для себе нові горизонти. Цього літа новим трендом став місцевий туризм. Одним з напрямків такого відпочинку є гастрономічний туризм і якщо говорити про нашу Вінниччину - то ця подорож може тривати вічно, адже наша кухня дуже різноманітна. На її формування вплинули багатонаціональність регіону (від кожного народу ми взяли по дрібці смакоти), широкий вибір продуктів та спецій, на які так багата наша земля, та, звісно любов до кухні, якою завжди славилися наші господині. Першою дослідницею Подільської кухні стала відома гасторогідеса Олена Павлова. Саме вона встановила історичну справедливість і довела, що крім вареників до столу подавали ще дуже багато цікавих страв. У вінницькому обласному Краєзнавчому музеї знаходяться книги з описом старовинних рецептів, проте без допомоги екскурсовода старовинної каші не зварити. Річ у тім, що більшість інгредієнтів та технологій приготування звучать досить незвично і незрозуміло. Хоча, відродження старовинної кухні цілком можливо, як і розвиток гастротуризму. Нам є чим похвалитися, більше того в гастрономічному питанні ми можемо конкурувати навіть з містом Левів.

Цієї суботи вінницький заклад “Кінь у протигазі” презентував досить незвичайний для містян захід. Дегустацію старовинних страв, які були приготовлені за старовинними рецептами із відтворенням унікальної технології приготування. Кожна страва презентувалась разом з вином вінницького винороба. Цікавим є те, що таку туристичну дегустацію проводили одночасно екскурсовод Ірина Грищук та особисто керівник закладу Віктор Ярославський.

Перед тим як подавати страви, Ірина Грищук розповідала про історію створення кожної пляшки вина, купаж сортів винограду та звідки й коли ці сорти були завезені до України. Детально описала створення вермутів та джину. В цих історіях одночасно поєдналися історія виноробства та досвід сомельє. Почувши розповіді про роботу вінницьких виноробів, стає зрозумілим, що в кожнен келих сповнено любові, сонця та праці. Не менш цікавим є те, що зараз через різку зміну клімату на Вінниччині росте багато сортів винограду, які раніше росли лише в Грузії, Італії чи Молдові.

Страви теж були представлені в досить незвичному форматі. Спочатку керівник закладу Віктор Ярославський зачитував оригінальний тест рецепту, потім пояснював як це готувалося і лише тоді страву подавали до столу. Першою під біле сухе вино подавали “Рибні товченики”, але найцікавішими в цій страві був соус. Як виявилось, модний соус Бешамель широко використовувався нашими господинями за довго його французької популяризації, як підлива, та смакував до риби і овочів. 

Другою стравою була ковбаса по-брацлавськи з червоним вином. Деякі гості говорили, що ця страва має смак дитинства. Бо в кожному селі бабусі готували до столу таку ковбасу або робили домашній паштет. Не менш цікавою стравою був “Пашкет в кахлях на тісті” - це потрібно просто побачити, бо описти це майже неможливо. Зовні це схоже на пиріг чи звичний для нас панкейк. Але це набагато смачніше! Колись наші господині робили спеціальне тісто, яке викладали в кахлю від печі, потім викладали в тісто м’ясне начиння та запікали. Головним у цій страві було саме начиння, яке має неперевершений соковитий смак. Таку страву подають з вермутом. До речі, виявляється, що вермут чудово впливає на нервову систему. Вермут в поєднанні з даною стравою дозволяє організму отримати максимальне задоволення та ендорфіни.  Четверта страва - це “Шмат панської капусти”, яку готують з медом та подають з соусом. Виглядає дуже цікаво, а смакує дуже незвично і смачно. Остання страва, як годиться є десертною. На перший погляд десерт простий, проте його смак є чудовим завершенням туристичної трапези  -  сластіони. За смаком вони нагадують сирники, але більш ніжні. В поєднанні з червоним вином десерт смакує просто казково.

Вартість такої екскурсії залежить від кількості страв, в середньому від 300 гривень. Деякі страви залишаться в меню закладу на постійній основі.  Як виявляється розроблено багато подібних “званих обідів”, в кожного своя специфіка та різні страви й напої. Проводити такі заходи планують щонайменше два рази на місяць. Як зізнаються організатори, цей проєкт є наслідком карантину. Саме за сім тижнів ізоляції Віктор та Ірина вирішили поєднати свої зулилля, щоб якось  втримати власний бізнес на плаву. Неочікувано для самих підприємців, ідея смачних туристичних обідів вінничанам прийшлася “до смаку”. Тому якщо ви плануєте відпочинок на найближчі вихідні, тоді слідкуйте за новинами закладу “Кінь у протигазі” в соціальних мережах.

Фото: Дмитро Данкевич



Переглядів: 4569
Поширень: 1

Останні новини