Сергій Борзов розповів про кадрові зміни в ОДА, козацьку церкву та майбутній адміністративний устрій області

Про актуальні проблеми області, кадрові зміни в обласній державній адміністрації та відповіді на інші важливі питання  дав  очільник області Сергій Борзов представникам місцевих ЗМІ на пресконференції, яка відбулась сьогодні, 9 липня, у дворі ОДА.

Нагадаємо, що Сергій Борзов очолив обласну державну адміністрацію 19 червня. Але встиг побувати у кількох районах області, аби особисто розібратись у проблемах і віднайти шляхи їх вирішення.

- Поїздки в райони планую здійснювати не менш, як тричі на тиждень, - розповідає Сергій Борзов. – Безпосереднє спілкування із мешканцями територіальних громад є корисним, це допомагає швидше увійти в курс справ. Проблеми схожі, але у кожному куточку області є ще свої. До прикладу, у Літині дізнався, що там існує проблема з постачанням питної води. А це одна із нагальних проблем області загалом. Обласнапрограма «Питна вода» діє, вона була доступна для кожної громади, але чомусь на поточний рік депутати не виділили жодної копійки, тож будемо працювати з бюджетниками та з депутатами обласної Ради задля вирішення цих питань. Результати побачимо згодом.

Цікавило представників ЗМІ і питання кадрових змін, які очікують структурні підрозділи облдержадміністрації. Відповідаючи, Сергій Борзов наголосив, що, перш за все, питання в якості роботи та ефективності того чи іншого структурного підрозділу. Виникає ряд непорозумінь, наприклад,чому управління курортів входить до департаменту ЖКГ, а управління туризму логічніше було б перевести в структуру департамент культури. Тож наразі це питання ретельно вивчається і в підсумку будуть зроблені відповідні висновки та проведені кадрові зміни.

- Буде реорганізація, - запевнив Сергій Борзов. - Зокрема, підготували вже скорочення штату апарату ОДА, заступників голови. Протягом місяця це питання буде опрацьовано. Я дав окремі доручення, які дозволять зробити фахові висновки. Так, питання щодо реорганізації департаменту охорони здоров’я можна піднімати лише по завершенню інвентаризації медичного обладнання.Я маю отримати конкретні цифри, для того, щоб зрозуміти – на своєму місці людина, чи ні.

Торкались питання журналістів і будівництва сміттєсортувальної станції поблизу с. Людавка Жмеринського району, де наразі місцеві громади виступають проти будівництва.

- До мене звернулась ініціативна група жителів навколишніх сіл, які побоюються забруднення, - розповідає голова ОДА. - Разом з керівником обласної екологічної інспекції ми виїхали на місце. Як з’ясувалось, з цього питання не були проведені належним чином громадські слухання. Другий важливий момент – досі немає екологічної експертизи.Коли вона буде готова – стане зрозуміло: можна будувати чи ні.

Щодо аграрної специфіки області, то актуальним питанням є сплата оренди за земельні паї, порядок якої буде змінено із середини серпня цього року. Крім того, це одна зі статей наповнення обласного бюджету, звідки виплачуються зарплати бюджетникам, зокрема, лікарям та вчителям. Тож на переконання Сергія Борзова, надважливо проводити детінізацію даного сектору:

- У кожному районі фермери показують різну врожайність при однаковій якості землі, а це впливає на розмір сплачених податків. Відтак, надходження в бюджет зменшуються. Але ми ж розуміємо, що неможливо бути «трохи» чесним», - зауважив голова ОДА.

Не оминули увагою й культуру. Зокрема, мова йшла про проект «Велике будівництво», який планують доповнити об’єктами культури. З цього приводу Сергій Борзов відзначив, що наразі більшість сільських клубів знаходяться в жахливому стані. Також є дуже багато пам’яток архітектури, які потребують вкладання коштів та реставрації, аби згодом їх можна було включити до туристичних маршрутів Вінниччини.

Відповідаючи на питання щодо ситуації в селі Лозова Шаргородського району, де була спроба знищити козацьку церкву ХVI століття Сергій Борзов зауважив, що обов’язково вивчить це питання і особисто виїде на місце.

Анонсував Сергій Борзов і робочий візит Президента на Вінниччину, який заплановано в липні. Вперше Володимир Зеленський приїде у якості президента України.

Обговорили територіальний поділ області, де визначені центри  майбутніх районів. Наразі Кабміном затверджено створення 5 районів та 63 ОТГ на Вінниччині.

- Дебати з цього приводу тривають, але є затверджений постановою Кабміну план, - пояснює Сергій Борзов. - Центри визначені, однак є прагнення громад створити на Вінниччині шостий район. Народні депутати зверталися в профільний комітет ВР, який сьогодні засідає і, найближчим часом, буде відомо рішення з цього питання. На сьогодні до суду з оскарженням перспективного плану звернулось 10 громад.

Звернулись  з наболілим питанням до голови ОДА редактори районних газет щодо передачі редакціям приміщень після реформування, які мають надаватись їм на пільгових умовах відповідно до законодавства.На переконання редакторів районних ЗМІ, питання приміщень для редакцій залишаються елементом впливу на політику районних газет з боку районної влади та органів місцевого самоврядування, яким належать дані приміщення. Голова наголосив, що все має бути в рамках закону і жодним чином ніхто не повинен впливати на ЗМІ та маніпулювати таким питанням, адже законом визначено порядок використання редакціями цих приміщень.

Наприкінці зустрічі очільнику регіону задали питання щодо призначення очільників РДА області, адже в деяких районах тривалий час відсутні керівники. Зі свого боку Сергій Борзов запевнив, що до КМУ і Офісу Президента України направлено подання на призначення керівників районів. При визначенні кандидатур враховували компетентність людей, обізнаність із місцевими проблемами та наявність авторитету серед місцевих мешканців.

- Це люди, які обирались не за партійною приналежністю, а які б могли об’єднати громади і до кого б дослухались місцеві мешканці, підприємці і фермери, - зазначив Сергій Борзов.

На завершення очільник області повідомив, що спілкування  із журналістами проводитиметься щочетверга.




Переглядів: 3779
Поширень: 3

Останні новини