На педагогічній конференції обговорювали впровадження Нової української школи у Вінниці

29 серпня у Вінниці відбулась щорічна серпнева конференція педагогічних працівників міста. Центральною темою обговорення стало впровадження концепції «Нова українська школа», зокрема – щодо підготовки вчителів та матеріально-технічної бази шкіл до нових стандартів навчання. 

Вже традиційно участь у конференції взяв міський голова Сергій Моргунов. «Забезпечення високого рівня надання освітніх послуг – це основа якісної освіти. Якщо говорити про завдання, то в першу чергу потрібно забезпечити реалізацію концепції Нової української школи, – каже Сергій Моргунов. – На придбання обладнання для створення умов для Нової української школи, Вінниця отримала державну субвенцію у розмірі більше 8 мільйонів гривень. З міського бюджету виділено ще  5 мільйонів. Хочу акцентувати увагу на тому, що коли батьки першачків 1 вересня прийдуть у школи  і не побачать  достатньої кількості,  наприклад особистих шафок чи певного обладнання, потрібно пояснювати людям, що це не є упущенням чи то міської ради, чи обласної. Сьогодні по Україні потрібно забезпечити дуже багато класів згідно зі всіма вимогами цього закону. Лише у Вінницькій області більше тисячі перших класів. Потрібно пояснювати батькам, що виробник просто фізично не встигає виготовити все обладнання за такий короткий термін тощо».

Директор департаменту освіти міської ради Оксана Яценко відзначила, що реалізація концепції Нової української школи – одне з головних завдань, що стоїть перед освітянською галуззю. 

«Нова українська школа – це доволі амбітна реформа Міністерства освіти і науки України. Її головною метою є формування компетенцій – вмінь, які отримує дитина і може практично застосувати їх не лише під час навчання в школі, а й протягом життя. Як результат - ми отримаємо абсолютно нове покоління української молоді, яке гордо заявить про нашу державу у світі. По Україні виділено один мільярд гривень на закупівлю необхідного обладнання для створення нового освітнього простору.  Кошти направлені на закупівлю техніки, меблів і дидактичного матеріалу. На даний час по Вінниці вся необхідна техніка повністю доставлена у школи. Зараз відбувається поставка меблів та роздаткового матеріалу. Серед меблів, спеціальні парти, які можуть трансформуватись, шафи, дошки тощо», – зазначила Оксана Яценко.

Під час конференції міський голова наголосив на тому, що потрібно здійснювати жорсткий контроль за ефективністю проведення поточних і капітальних ремонтних робіт у закладах. Бюджет міста Вінниці на 2018 рік складає майже 5 мільярдів. П’ята частина зведеного бюджету міста направляється на освіту, це найбільший показник серед всіх галузей. Місто інвестує у  реконструкцію закладів, модернізацію  обладнання, капітальні ремонти, будівництво тощо». 

Сергій Моргунов нагадав, що збільшився розмір коштів, направлених на харчування дітей у садочках. У минулому навчальному році у комунальних дошкільних закладах безкоштовно отримували харчування діти з родин учасників АТО. А в цьому році на сесії міської ради було прийнято рішення про поширення цієї програми на школи, тобто міський бюджет покриватиме витрати на харчування учнів із сімей захисників. 

«Щодо проведення капітальних ремонтів та реконструкцій закладів, то з початку фінансової децентралізації, у 2015 році на ці цілі було виділено за рахунок бюджету розвитку 11 мільйонів. У 2016 році -  43 мільйони і у 2018 році – 72 мільйони  - і це без врахування коштів інвесторів. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поставив завдання, щоб до 2020 року ліквідувати черги у садочках по Україні. Ми працюємо в цьому напрямку системно. В минулому році було відкрито дитячий садочок в районі «Академічний» на сім груп, на початку цього року  - дошкільний заклад по вулиці Антонова на 10 груп. На разі будуються чотири дитячих садочки за кошти інвестора: на вулицях Покришкіна, Ватутіна, Трамвайна, Замостянська. Будується школа в мікрорайоні «Поділля». Дуже важливим питанням є енергоефективність закладів освіти. Термомодернізація вже дає в багатьох закладах досить серйозний результат – економія  від 25 до 35 %», – каже Сергій Моргунов.




Переглядів: 3958
Поширень: 0

Останні новини