У Вінниці обговорили, як відбуватиметься цифрова трансформація перспективної об’єднаної громади до 2030 року

17 липня стартувала серія онлайн-зустрічей з фахівцями різних сфер та активними громадянами щодо розробки проєкту Стратегії Вінницької міської ОТГ до 2030 року. Сьогодні обговорювали тему  «Цифрова трансформація: сталий розвиток громади». Подія відбулась в режимі ZOOM-конференції. На ній обговорювали питання цифрової грамотності та підвищення ряду компетенцій громадян для ефективного використання існуючих електронних сервісів та послуг. Також йшлось про підтримку екологічних ініціатив за допомогою цифрової трансформації, розвиток економіки через використання цифрових інструментів тощо.

Стратегії розвитку Вінницької міської ОТГ до 2030 року має включати в себе пріоритети розвитку на наступні 10 років не лише Вінниці, а й сусідніх сіл, які відповідно до Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 06 травня 2020 р. № 512-р «Про затвердження перспективного плану формування територій громад Вінницької області» мають увійти до Вінницької об’єднаної територіально громади.

В рамках написання проекту Стратегії розвитку Вінницької міської ОТГ до 2030, яка має робочу назву «Вінниця 3.0», сьогодні стартувала серія онлайн-зустрічей з фахівцями різних сфер та активними громадянами. Її тема –  «Цифрова трансформація: сталий розвиток громади».

На початку зустрічі її учасників привітав заступник міського голови Андрій Очеретний. Він зазначив, що Вінниця має вже досить великий досвід у сфері стратегічного планування та наголосив на важливості теми сьогоднішньої зустрічі. 

«Сьогодні захід  присвячений цифровій трансформації. Вважаю, що цей напрямок розвитку громади в сучасних умовах є найбільш актуальним. Адже  ми вчимося жити й спілкуватися по-новому. Перед нами стоять нові виклики, пов’язані з розвитком систем комунікації, використанням цифрових технологій, питаннями щодо передачі даних, впровадженням нових інструментів управління процесами розвитку територій. Важливим напрямком застосування цифрових інструментів у розвитку громади є надання адміністративних послуг в онлайн-режимі. У Вінниці через ЦНАПи надається вже 32 такі послуги. Також важливим є проведення частково в онлайн-режимі освітнього процес, забезпечення безпечного міського простору  («Ситуаційний центр»),  моніторинг показників виконання бюджету, показників соціально-економічного розвитку, створення та ведення реєстру комунального майна, об’єктів інженерної інфраструктури і багато іншого. Значна частина зазначених проєктів вже реалізовується у Вінниці, а для впровадження багатьох – нам ще активно потрібно працювати, зокрема, в рамках виконання майбутньої стратегії  розвитку Вінницької міської ОТГ до 2030», – зазначив Андрій Очеретний.

Координаторка розробки Стратегії Вінницької міської ОТГ до 2030 року, Софія Мельник розповіла, що територія Вінниці складає 113 квадратних кілометрів, а приєднаються площа у 140 квадратних кілометрів, де проживає 20 тисяч людей.

 «У кожному населеному пункті є своя ідентичність, свої потреби, хоча проблематика досить схожа у багатьох громад. Для Вінниці – це новий виклик – яким чином управляти територією, яка на 91 % має сільськогосподарське призначення, – каже Софія Мельник. – Вінниця, яка має гарний досвід управління містом, яка гарно адаптується і реагує на зміни, які приходять з-зовні, вирішила, що необхідно подивитися, яким чином вся ця спільна територія має розвиватися».

Також Софія Мельник розповіла про те, що вже було виконано у роботі над новим документом. «Протягом травня збиралися статистичні профілі громад. Протягом червня відбувалася робота тематичних груп у рамках Вінницької міської ради. Проводився аналіз за галузями. Зараз ми на етапі експертних та громадських обговорень, і нам необхідно проговорити важливі для нашої громади питання, серед них – і досить амбітні – цифровізація та сталий розвиток. Потрібно побачити, які реалістичні цілі можна поставити собі на наступні 10 років», – додала Софія Мельник.

Такі онлайн-зустрічі будуть проходити й по інших темах. Детальніше з переліком заходів та нормативною базою можна ознайомитись тут. Крім того усі активні громадяни та громадянки можуть надсилати свої пропозиції  щодо розвитку об’єднаної громади на наступні 10 років на електронну скриньку vmotg2030@vmr.com.ua .




Переглядів: 3689
Поширень: 1

Останні новини