На уроках без масок: в МОЗі розповіли, яким буде навчальний процес в умовах карантину

30 липня Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко затвердив рекомендації щодо організації освітнього процесу з 1 вересня. Рекомендації діятимуть для дитсадків, шкіл, закладів позашкільної освіти, загальної середньої, фахової передвищої освіти, професійно-технічних та вищих навчальних закладів освіти. В рекомендаціях, зокрема, йдеться про те, що у приміщення навчального закладу діти повинні заходити у масках, втім у навчальних приміщеннях під час проведення занять захисні маски можуть не використовуватися. Крім того, на період карантину батьків дітей, а також тих, хто супроводжує осіб з інвалідністю, до навчального закладу не пускатимуть.

Згідно тимчасових рекомендацій МОЗу, задля уникнення скупчення учнів, керівники закладів освіти мають розробити маршрути (із використанням усіх можливих входів в заклад) та скласти графік входу до закладу.

Перед початком занять вчителі опитуватимуть школярів щодо самопочуття та наявності  симптомів респіраторної хвороби. В разі виявлення ознак хвороби,нформуються батьки (інші законні представники) та приймається узгоджене рішення щодо направлення до закладу охорони здоров’я.

Входити до приміщень закладу дозволятиметься лише при наявності захисної маски або респіратора. Захисні маски можуть не використовуватися під час проведення занять у навчальних приміщеннях. Під час пересування приміщеннями закладу освіти використання захисних масок є обов’язковим.

Ha вході до всіх приміщень закладу організовуються місця для обробки рук антисептиками. Місця для обробки рук позначаються яскравим вказівником про правила та необхідність дезінфекції рук (банер, наклейка, тощо).

Пересування учнів між навчальними кабінетами, аудиторіями повинно бути мінімізованим, зокрема шляхом проведення занять впродовж дня для одного і того ж класу (групи) в одній і тій самій аудиторії (кабінеті), застосування модульного підходу до організації вивчення дисциплін тощо). Крім того, у розкладі занять необхідно передбачити можливість визначення різного часу початку та закінчення занять (перерв) для різних класів та груп. За можливості, заклади освіти мають забезпечити проведення занять 3 окремих предметів на відкритому повітрі.

Усім працівникам навчального закладу щоденно проводитимуть термометрію. Тим, у кого температура буде вищою за 37,2 0С, до закладу не допускатимуть. Водночас для учнів та студентів температурний скринінг не буде обов’язковим.

Після проведення занять у кінці робочого дня необхідно провести очищення і дезінфекцію поверхонь (в тому числі дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил, тощо). Крім того, після кожного навчального заняття проводити провітрювання впродовж не менше 10 хвилин.

На території закладу необхідно розмістити контейнери/урни з кришкою для використаних масок. Санітарні кімнати мають бути забезпечені рідким милом, паперовими рушниками або електросушарками для рук. А медпункти - безконтактними термометрами, дезінфекторами, засобами індивідуального захисту.

В коридорах навчальних закладів рекомендовано нанести розмітку на підлозі для утримання дистанції та організованого руху.

Зазначені рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Зокрема, на період карантину, не дозволяється проведення «шведських столів» та самообслуговування.  Відстань між столами має бути не менше за 1,5 м, а кількість осіб за столом – не більше 4-х.

Усі працівники харчоблоку забезпечуються засобами індивідуального захисту та одноразовими рукавичками. Працівник їдальні, який видає страви або здійснює розрахунок, повинен бути забезпечений засобами індивідуального захисту: захисною маскою або респіратором, захисними окулярами або захисним щитком та одноразовими рукавичками.

Також встановлено рекомендації щодо перевезення дітей та працівників закладу в шкільному транспорті. Перевізнику необхідно забезпечити водіїв масками/респіраторами та антисептиками для рук, щоденно контролювати їхній стан здоров’я та не допускати до роботи працівників з ознаками гострої респіраторної хвороби і температурою вище 37,2 0С. Салон транспорту необхідно дезінфікувати до початку та в кінці робочої зміні. Вхід до салону автотранспорту здійснюється за наявності захисної маски/респіратора. Кількість пасажирів має бути у межах кількості місць для сидіння.



Переглядів: 4286
Поширень: 1

Останні новини