В унікальній садибі у центрі Вінниці «поселяться» історики

Команда Центру історії Вінниці нарешті отримала свою домівку. Історики переїжджають в садибу Львовича, будівлю початку XX століття у середмісті за адресою вулиця Симона Петлюри, 15а.

Таку новину повідомили на офіційній сторінці Центру.

«Довгоочікуваний переїзд у стіни історичної садиби врешті завершився, і тепер ми на шляху створення Музею Вінниці! Усвідомлюємо, що цей процес буде тривалим. Однак, незважаючи на виклики 2020 р. для культурної сфери України та всього світу, ми продовжуємо публічну діяльність, сповідуючи принцип «відкриття до відкриття». Тож уже найближчим часом ми спілкуватимемось із вами все частіше у віртуальних та, сподіваємось, реальних просторах!», - йдеться в публікації.

Побувати на екскурсії в унікальній садибі та познайомитись з діяльністю Центру можна за допомогою відео:

Садиба є пам’яткою архітектури та містобудування місцевого значення на підставі рішення № 96 Вінницької обласної ради від 17.02.1983 р. Вона споруджена 1913 р. на замовлення купця 1-ї гільдії, власника чавуноливарного заводу «Молот», гласного Вінницької міської думи, відомого підприємця та благодійника Боруха Мошковича (Бориса Мойсейовича) Львовича. Архітектурні риси еклектики підкреслюють витонченість садиби, характерної для міст Причорномор’я.

У період Тимчасової столичності Вінниці впродовж лютого 1919 р. у стінах садиби містилося Міністерство пошт і телеграфів УНР, а з 7 травня до 19 червня 1920 р. тут перебувала Військово-похідна та цивільна Канцелярія Головного Отамана Військ і Флоту УНР, Голови Директорії Симона Петлюри.

З 1921 р. у будинку перебував політвідділ 24-ї Симбірсько-Самарської «Залізної» стрілецької дивізії Збройних сил України й Криму УСРР. А у 1932 р. тут оселився Вінницький обласний комітет радіомовлення, який неодноразово змінював свою назву та діяв до 2018-го. 2 січня 2020 р. пам’ятка перебуває у користуванні КП «Центр історії Вінниці» на правах оренди.




Переглядів: 3639
Поширень: 0

Останні новини