Визначено переможців у номінаціях «Кращий художник» та «The best artist – 2020» в рамках мистецького пленеру

26 серпня у заміському комплексі «Гостевія» підбили підсумки традиційного щорічного Міжнародного мистецького пленера «Кращий художник / The best artist – 2020», який відбувся з ініціативи народного художника України Володимир Козюка за підтримки Вінницької ОДА та Міністерства культури України.

 Масштабний мистецький захід  проходив з 17 по 26 серпня у Вінниці. У цьогорічному конкурсі взяли участь 32 художника з різних куточків України, а також іноземних держав: США, Китаю та Азербайджану. Усі вони, як учасники  фінального туру, отримали  почесні дипломи від організаторів та цінні подарунки.

«Сьогодні у цій залі зібралась мистецька еліта. Тут  немає жодної випадкової людини – ми усі як одна велика сім’я - друзі, поціновувачі художнього мистецтва, усі ті, завдяки кому відбувся цей проект,- зазначив у вітальному слові Володимир Козюк,-  я вдячний усім і моє серце належить кожному із вас».

Щирі вітання від голови Вінницької облдержадміністрації Сергія Борзова передала учасникам та переможцям пленера «Кращий художник/The best artist – 2020» народний депутат України Ірина Борзова.

«Мені неймовірно приємно сьогодні знаходитись між вами, відчувати атмосферу творчості, адже саме ви творите нашу культуру і, власне, ви і є Україна! Попри перешкоди, Володимиру Козюку все вдалось, завдяки йому проект живий. Цей проект є іміджевим не лише для міста Вінниці і Вінницької області - він є іміджевим для нашої України на міжнародному рівні!»,- підкреслила Ірина Борзова.

Варто зазначити, що через карантинні обмеження 16 учасників з різних країн світу не змогли особисто приїхати до Вінниці, але долучились до проекту в онлайн режимі. Серед них художники з Киргизстану, Узбекистану, Палестини, Іраку, Йорданії, Білорусі, Словенії, Грузії, Кореї, Польщі та Болгарії. Вони працювали поза конкурсом у себе вдома, але записували відеозвернення до учасників пленеру і надсилали свої роботи.

Учасники ІV Міжнародного мистецького пленера упродовж 10 днів відтворювали на своїх полотнах наймальовничіші куточки української «золотої провінції» – Вінниці та Поділля, проводили майстер-класи, влаштовували персональні виставки та творчі зустрічі - відвідали Житомир, Бар, Бушу, Жмеринку та Браїлів, формуючи таким чином імідж культурного розвитку України. Кульмінацією події став мистецько-пізнавальний квест «Вінницька палітра – сучасне і минуле», який відбувся 23 серпня. Під час події художники писали міські пейзажі та визначні історичні місця Вінниці на чітко визначених локаціях. Вінничани і гості робили з ними селфі, виставляли їх у мережу і рухалися за маршрутом до фіналу. Свої творчі здібності під час квесту проявив і голова Вінницької ОДА Сергій Борзов, який малював Вінницю разом з митцями на визначених локаціях.

Крім цього, в рамках пленеру був даний старт проєкту «Велике мистецтво – Велике будівництво» від Міністерства культури України. Адже об’єктами мистецької інтерпретації учасників стали не лише міські пейзажі та визначні історичні місця, але й пам’ятки культурної спадщини краю. Оскільки у пропозиціях Вінницької ОДА до проєкту подані такі об’єкти, як палац Потоцьких у Тульчині, музей фон Мекк у Браїлові, палац Грохольських-Можайського, палац Комарів у Мурованих Курилівцях, – усі вони включені до пленерної програми.

На алеї біля «Гостевії» на один вечір було влаштовано фінальну виставку картин учасників пленера, гості могли насолоджуватись різноманіттям стилів і майстерністю виконання  полотен  художників-фіналістів, робити фото з митцями та  обирати улюблені картини.

Проте, переможців визначало компетентне журі, до складу якого увійшли провідні українські та світові художники, мистецтвознавці, представники організаторів та партнерів пленеру. Цьогорічні переможці отримали спеціальні відзнаки «Кращий художник» та «The best artist», виготовлені з коштовних металів.

Вітаємо переможців:

У номінації «Кращий художник»:

Гран-прі – Богдан Макаренко (Україна, Київ)

         I номінація – Аліна Храпчинська (Україна, Харків)          II номінація – Євгенія Божко  (Україна, Одеса)          III номінація – Олександр Назаренко (Україна, Вінниця)

У номінації «The best artist»:

         I номінація – Христина Козюк (США)          II номінація – Злата Шишман (Україна, Одеса)

Лауреатами премії імені Валерія Гегамяна стали – Олександр Брітцев (Харків) та Неллі Кірман (Харків).




Переглядів: 2985
Поширень: 0

Останні новини