Море-океан: шеф-кухар ресторану Батискаф дивував колег чорноморськими і заморськими рибними стравами

Однією з найбільш незвичних вечерь вінницької частини проекту «13 шефів» стала вчорашня презентація фактично не п’яти, а десяти фірмових страв з риби та морепродуктів. За згоди з організаторами проекту з меню було виключено обов’язкову м’ясну страву, тож і закуски, і гаряча та холодна страви, всі були тематичними для гастро-пабу «Батискаф». Десерт – був десертом (і дуже відомим), але про солодке – «на солодке».

Головною ідеєю задуманої Резо Теймуразовим (грузинським шефом ресторану, який має вже 22 роки стажу!) та власником «Батискафу» Валерієм Сиверчуком вечері, став замисел порівняти смакові якості локальних чорноморських морепродуктів та риби з тими, що потрапляють до нас з-за кордону. І довести при цьому, що місцеве не гірше! 

Всі 12 шефів проекту прийшли на цю унікальну вечерю на літню терасу «Батискафу», і, знову зустрівшись після невеличких канікул, загомоніли про своє, про кухарське, адже всі встигли подружитись за ті півроку, що триває проект. До речі, кураторка вінницької гілки проекту «13 шефів» Олена Павлова відзначила, що саме завдяки цим зустрічам журнал «Ресторатор» вперше звернув увагу на кулінарні події у нашому місті, яке до того було ледь не білою плямою на кулінарній мапі України.

Пані Олена також анонсувала ще кілька цікавих вересневих подій пов’язаних з кулінарією. Найближчим часом відбудуться ще дві вечері проекту «13 шефів», а 14 вересня бізнес-інтенсив HoReCa ReStart з зірковими спікерами для власників та ТОПів сфери гостинності. А 22 вересня у Центральному парку нашого міста відбудеться перший кулінарний фестиваль «Подільський горщик», що презентуватиме страви кухонь різних національностей, які проживають на Поділлі. «Ми запрошуємо на фестиваль не лише ресторани міста, але й представниць такої вмираючої професії, як сільські кухарки. Пригощатимемо наїдками української, молдавської, єврейської та інших кухонь, що так дивовижно змішались у нашому «Подільському горщику»», – розповідає про деталі майбутньої події організаторка. 

 Але повернемося до нашого моря рибних делікатесів та океану неймовірних смаків від шеф-кухаря «Батискафу». У якості холодної закуски гостям вечері запропонували таку пару: рідний-звичний форшмак з української дучайки (з огірочком та цибулькою) та заморський тар-тар з лосося прикрашений фіалкою. Закуски містились на різних типах цільнозернових хлібців. Обидва наїдки чудово смакували, тож обрати кращу ніхто не наважувався, натомість присутні з насолодою спустошили тарілки. До закуски подавали освіжаючий напій: українське ігристе вино настояне зі свіжим розмарином.

У якості гарячої закуски виступили дари моря – мідії. На одній тарілці були присутні невеличкі чорноморські, подані у чудовій металевій кружечці – міні-казанку (у сливочно-сирному соусі та зелені) і новозеландські, запечені з пармезаном. Заморські більші за розміром та «м’ясистіші», а наші – неймовірно м’які і ніжні. Біле вино з Нової Зеландії Sauvignon Blanc Marlborough Sun вдало доповнювало мариністичну композицію.

Час рибної страви – переконливої і серйозної. Дві чималі рибини – скат чорноморський та тунець океанічний «припливли» на одній тарілці, розділяв їх лише припущений овочевий шашличок – баклажан, червоний перець, грибочок, кабачок і чері. До них лилось одеське чорне вино від марки «Колоніст». Тунець обсмажений у клярі до medium rare був приємно-рожевим всередині. А ската кухар Резо запік по-особливому грузинському рецепту – в листочках волоського горіха. Пропашілий горіховим смаком скат і соковитий тунець смакували чудово – обирати між ними було складно.

У якості гарячої страви запропоновано було порівняти рапанів з сиром та гребінці у креветочному соусі. Прозора кухня дає змогу побачити процес приготування і оформлення страви. Подача креативна: у гнізді з сіна вмостилася мушля, всередині якої були рапани запечені з грибами і сиром, а поряд, у тарілці-мушлі, два ніжні шматочки ледь підсмажених гребінців «купались» у креветково-тархуновому соусі, мило прикрашені фіалкою.

Чим надихається шеф? «Вигадую, все беру з голови та з холодильника», – посміхається чарівник Резо. А гості наголошують як чудово, коли власник ресторану підтримує експерименти шефа і дозволяє йому рости. До речі, розкриваємо секрет: у цьому році Валерій Сиверчук відкриє ще один ресторан, в якому презентуватиме суто грузинську кухню Резо Теймуразов. Ще більше свят для задоволення наших смакових рецепторів!

Але у «Батискафі» є ще один чарівник – шеф-барменеджер Віталій Загородний і він під час вечері старався не менше. Розмаринове диво-вино до першої страви його рук справа. А для батлу рапани-гребінці він виготовив ігристий напій на основі українського шампанського: настояний на тархуні та поданий з льодом і молекулярною пінкою напій отримав щедрі компліменти від всіх присутніх.

Наситившись морепродуктами досхочу присутні були заінтриговані десертом. П’яна груша – відомий «царський» десерт і коронна солодка страва шефа Резо. Сп’яніла та зашарілася від вина зі спеціями грушка топилася від пристрасті у вершково-ванільному заварному кремі та винному соусі з корицею. І, Боже мій, яка ж вона була солодко-красна і на смак прекрасна! Насичену кремом грушеву серцевинку підтримував фантазійний напій від бар менеджеру – горіховий італійський лікер Frangelico змішаний з тим самим вином, у якому томилася грушка. Ця яскраво-червона прохолодна амброзія завершила вечерю.

Настав час дякувати уславленому шефові за вечір неймовірних порівнянь: «Резо довів, що кухня немає кордонів. Йому вдалося поєднати в одній тарілці наше і заморське, доводячи що українські продукти нічим не поступаються й чудово смакують!», – промовила Олена Павлова передаючи кухареві «Батискафу» та всій його численній команді нагороду за участь у проекті. 

Попереду у проекту «13 шефів» ще кілька зустрічей з вінницькими кухарями, щиро закоханими у свою справу. Слідкуйте за анонсами.


Переглядів: 3857
Поширень: 0

Останні новини