Таблиця SCORE: як оцінити ризики для серця

З 2003 року лікарі в усьому світі використовують спеціальну шкалу, розроблену Європейським товариством кардіологів для прогнозування можливої загибелі людини від серцево-судинних ускладнень. Абревіатура SCORE розшифровується як «систематична оцінка коронарного ризику». Цю шкалу у форматі готових таблиць застосовує і ваш сімейний лікар під час профілактичних оглядів. Ваша чесність та співпраця з лікарем дозволять розробити індивідуальну програму профілактичних заходів і вберегти вас від складних патологій. Про фактори, які враховує SCORE, розповідає докторка медичних наук, професорка, кардіологиня Леся Распутіна.

Фактори, які не підлягають модифікації

Серцево-судинним ризиком вважається індивідуальний ризик розвитку атерослеротичної серцево-судинної події. Шкала SCORE дозволяє оцінити ризик відповідно до статі, віку, статусу курця, рівнів артеріального тиску та загального холестерину. Вік та стать — два критерії, які не підлягають змінам, але завжди враховуються. Чим старшою стає людина, тим більша ймовірність розвитку атеросклерозу та пов’язаних із ним ускладнень. SCORE розроблена для умовно здорових людей. Ті ж, у кого вже діагностовано ішемічну хворобу серця, інсульт, хронічні захворювання нирок, цукровий діабет, належать до групи високого ризику або дуже високого ризику серцево-судинних ускладнень. Оцінювання їхнього стану відбувається інакше.

Фактори ризику, що піддаються корекції

Артеріальний тиск

Вимірювати артеріальний тиск здоровій людині від 18 років за відсутності будь-яких скарг потрібно щонайменше раз на рік. Якщо скринінг виявивляє показник, вищий за 140/90 мм рт. ст., потрібно шукати причину. Відповідно сімейний лікар направить вас на додаткову діагностику чи консультацію вузького фахівця.

Ожиріння

спосіб — вимірювання окружності талії за допомогою сантиметрової стрічки. Оптимальний показник для чоловіків — 94 см, для жінок — 80 см. Усе, що більше, вказує на наявність вісцерального жиру. Саме він збільшує ризик розвитку судинних ускладнень. Інший інструмент оцінки рівня ожиріння — індекс маси тіла. Його формула є у відкритих джерелах, а також у кожного сімейного лікаря. Показник, вищий за 25 кг/м2, вимагатиме негайної зміни способу життя.

Отже, рекомендації стосуватимуться калорійності їжі, кратності харчування, корекції питного режиму або обмеження споживання конкретних продуктів.

Куріння

Наразі усі європейські протоколи категоричні щодо тютюнопаління. Вони не кажуть про обмеження кількості сигарет, перехід на електричні пристрої чи поступову відмову від шкідливої звички. Рекомендація єдина: покинути курити! Тому і скринінг цього фактору ризику має вузьку шкалу: так або ні. Залежність людини від куріння в рази збільшує ймовірність розвитку серцевих хвороб.

Підвищений рівень цукру крові

Нормальним для дорослої людини вважається показник від 3,3 до 5,9 ммоль/л. Аналіз проводять натще. Якщо результат викликатиме сумніви, лікар може призначити додатковий тест з глюкозним навантаженням та визначити середній показник рівня цукру за 3 місяці. При нормальних показниках наступний скринінг можна проводити через рік. Цього достатньо для оцінювання факторів ризику.

Дисліпідемія

Визначати рівень холестерину потрібно хоча б раз на рік. Особливо пильними варто бути людям з обтяженою спадковістю, артеріальною гіпертензією, підвищеним цукром крові, надмірною вагою. Слід пам’ятати, що причина дисліпідемії може бути як первинна, так і вторинна: завищений холестерин інколи є наслідком інших порушень, виявити які здатен лише лікар.

Гіподинамія

Цей фактор також складно виміряти, адже він вимагає індивідуального підходу з урахуванням схильності людини до фізичних навантажень, наявності протипоказань, особливостей статури. Проте дозовані вправи тривалістю до 40 хвилин тричі на тиждень мають бути у вашому режимі.

Скринінг у партнерстві з сімейним лікарем — простий і ефективний спосіб захистити судини і серце. Профілактичного огляду раз на рік достатньо, щоб виявити фактори ризику та змінити їх. Тож не нехтуйте можливостями попереджувальної медицини!

Матеріал виготовлено в межах реалізації субпроєкту «Складова розвитку системи охорони здоров’я Вінницької області, направлена на покращення медичної допомоги хворим із серцево-судинною патологією».

Переглядів: 4736
Поширень: 1

Останні новини