Сергій Борзов: Якісна освіта від села до міста – завдання влади на всіх рівнях

Школи області відкрили свої двері для більше 165 тисяч учнів. 950 перших класів: 17 тисяч вінничан 1 вересня вперше сіли за парти. Попри карантини навчальний рік розпочався.

236 мільйонів гривень – таку субвенцію у 2020 році держала надала місцевим бюджетам Вінницької області. В умовах пандемії потрібно дбати і про здоров’я дітей і вчителів, про безпечний освітній простір.

«На будівництво і капітальний ремонт закладів освіти Вінниччини, закупівлю шкільних автобусів, «Нову українську школу», оновлення харчоблоків в шкільних їдальнях, закупівлю обладнання у навчальні кабінети і STEM-лабораторій держава виділила 236 мільйони гривень, – розповів голова обласної державної адміністрації Сергій Борзов газеті «33 канал». – Забезпечення закладів освіти всім необхідним для дотримання карантинних вимог – це вже обов’язок структур, які утримують школи. В містах обласного значення та об’єднаних територіальних громадах, які перебрали на себе управління освітою – це завдання місцевих рад. В інших населених пунктах – відділів освіти районних державних адміністрацій. Батькам не повинні писати списки з вимогою принести мило, засоби для дезінфекції чи сміттєві пакети», - зазначає голова обласної державної адміністрації.

5 шкіл великого будівництва

Оновлення освітньої інфраструктури з врахуванням вимог доступності є одним із пріоритетів програми Президента «Велике будівництво». Завдяки фінансуванню з Державного фонду регіонального розвитку Вінниця в 2020 році має нову гімназії на Поділлі.

«Цього року держава виділила найбільшу за весь період суму – 44,6 млн гривень, - зауважив Сергій Борзов, – аби добудувати навчальний заклад, на який жителі мікрорайону Поділля чекали 7 років. Це третя школа в місті, збудована за часи незалежності, і одна з найкращих в Україні. Ще чотири загальноосвітні заклади в Оратівському, Іллінецькому, Ямпільському та Чернівецькому районах повністю оновили свої будівлі за підтримки програми «Великого будівництва» Школярі навчатимуться в комфортних умовах».

Цього року з державного бюджету Вінницькій області виділена найбільша за останні три роки сума субвенції на «Нову українську школу» – 49,7 млн гривень. Кошти передбачені на закупівлю меблів, навчальних дедуктивних матеріалів,  комп’ютерного обладнання  в кабінети початкової школи та інвентаря для фізкультурно-спортивних приміщень.

Більше грошей дали і на придбання шкільних автобусів. Минулого року за державного фінансування – лише 15 автобусів на область, в цьому році закуплять 25 шкільних автобусів.  Сума державної субвенції Вінниччині складає 46,5 млн гривень.

«Очікуємо поставки автобусів, які підвозитимуть дітей в школи Піщанки, Томашполя, Оратівського, Шаргородського, Мурованокуриловецького,  Барського, Крижопільського, Калинівського, Вінницького районів, міст Жмеринка, Немирів, Гнівань, Іллінці», - повідомив керівник регіону. – Планується придбати обладнання для 5 STEM-лабораторій та 52 математичних кабінетів у 28 навчальних закладів Вінниччини. На це з державного бюджету у 2020 році виділено 27,5 млн. гривень. Кожен навчальний заклад формував свої потреби. Це не лише комп’ютери. Передбачена закупівля 14 комплектів для моделювання, двох 3D-принтерів, 3D сканера, інтерактивної панелі, тренувального поля для навчальних занять з робототехніки та інше обладнання, - уточнив Сергій Борзов.

За його словами, вперше держава виділила кошти на оновлення обладнання в харчоблоках 36 шкільних їдалень області.  Сума субвенції для Вінницької області – 16,1 млн гривень. Забезпечення якісного харчування в закладах освіти – це здоров’я дітей.

«Маючи таку державну підтримку, місцева влада зобов’язана зробити усе необхідне, щоб створити безпечні та належні умови для навчання дітей. Якісна освіта від села до міста – завдання влади на всіх рівнях», - запевнив Сергій Борзов.


Теги: школи


Переглядів: 2225
Поширень: 0

Останні новини