Що робити, якщо працівника або учня профтеху з'явилися симптоми респіраторного захворювання

Якщо під час освітнього процесу в учня або працівника профтеху виявлять ознаки респіраторного захворювання – адміністрація та медик закладу мають ізолювати таку людину від колективу та, за потреби, викликати швидку допомогу. Лист із чітким алгоритмом дій, яких мають дотримуватися заклади у таких ситуаціях, був розісланий  3 вересня 2020 року на місця. 

“Попередньо ми наголошували закладам, що вони мають будувати освітній процес, зважаючи на епідеміологічну ситуацію у своєму регіоні і гнучко реагувати на зміни, якщо такі будуть. На місцях можуть відбуватися різні ситуації і ми хочемо, щоб усі учасники освітнього процесу не панікували, а чітко розуміли, як потрібно діяти. Тому ми напрацювали рекомендації, у яких виписали, що потрібно робити, коли ознаки респіраторного захворювання є в учня або працівника закладу”, – пояснила генеральна директорка директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік. 

Якщо в учня профтеху з'явилися симптоми респіраторної хвороби:

    він має одягти маску та перейти у тимчасову ізоляцію – для цього заклад профосвіти відводить окреме приміщення; медичний працівник проводить первинний огляд учня, вимірює температуру та, за потреби, викликає швидку; педагог (класний керівник/майстер виробничого навчання) повідомляє батьків або осіб, які їх замінюють, про виявлені симптоми; медик або педагог профтеху відправляє учня додому або передає батькам (якщо вік учня менше 18 років). У випадку госпіталізації швидка допомога доставляє його до стаціонару; медичний працівник профтеху надсилає екстрене повідомлення форми 058/о про підозру на інфекційне захворювання до місцевого лабораторного центру, а також реєструє випадок у журналі реєстрації форми 060/о; у приміщені, де перебував учень, проводиться додаткове провітрювання та дезінфекція поверхонь; під час епідеміологічного розслідування епідеміологами лабораторного центру медпрацівник або педагог допомагає визначити коло осіб, які контактували з учнем; у разі підтвердження коронавірусної інфекції COVID-19 учні групи, де навчався хворий, та педагоги, з якими він контактував, самоізолюються на 14 днів;  для групи, яка перебуває на самоізоляції, директор профтеху забезпечує дистанційне навчання. Практика, у разі неможливості адаптації до технологій дистанційного навчання, переноситься на період до завершення самоізоляції.

Якщо в працівника профтеху з'явилися симптоми респіраторної хвороби:

    він має одягти маску та перейти у тимчасову ізоляцію – для цього заклад профосвіти відводить окреме приміщення; медичний працівник проводить первинний огляд особи, вимірює температуру та, за потреби, викликає швидку; керівник закладу відправляє працівника додому для подальшого звернення до лікарні. Якщо є потреба у госпіталізації – швидка допомога доставляє працівника до стаціонару; в приміщені, де перебував працівник, проводиться додаткове провітрювання та дезінфекція поверхонь; у разі підтвердження COVID-19 у працівника, всі учасники освітнього процесу, з якими він контактував, самоізолюються на 14 днів. 

Важливо, що ніхто з працівників закладу, які будуть залученими до таких ситуацій, не можуть розголошувати інформацію про стан здоров'я людини, зокрема, її прізвище та ім'я. 



Переглядів: 1926
Поширень: 0

Останні новини