27 апаратів штучної вентиляції легень розподілено Міністерством охорони здоров’я на Вінницьку область

Про це повідомив голова ОДА Сергій Борзов. За його словами, 18 з них – уже отримали опорні лікарні з лікування COVID-19 І та ІІ хвилі. Це апарати для пацієнтів, що потребують середньотривалої, але потужної вентиляції легень залежно від рівня сатурації.

Голова ОДА зазначив, що всього в області налічується 407 апаратів ШВЛ, з яких високого класу – 39, середнього – 200.

«Сьогодні поїхав у Вінницьку «районку» - там теж мають отримати новий ШВЛ. Це ковідна лікарня, яка з самого початку пандемії приймає інфікованих. Просто неба поговорили з лікарями про коронавірус», — повідомив керівник регіону.

Сергій Борзов зауважує, за словами медиків, ситуація складна: «Як кажуть самі медики, «ми на цей процес не впливаємо – коронавірус йде природнім шляхом»… Серед інфікованих з’явились студенти медуніверситету, аграрного університету…. А значить далі – викладачі, родичі студентів. На вихідних COVID-19 «розвезуть» громадським транспортом, а далі - мамам і татам…»

Про що говорять лікарі?

«Головне — вчасність лікування. Це основний критерій ефективності. Бо це захворювання має свої критичні дні: якщо у ці критичні дні не попадати з антибіотиком, тоді маємо проблеми — реанімацію...» «На ногах» переносять симптоми ГРВІ, температура 37, а потім два-три дні – і важче…» «Якби люди одягнули маски на два тижні, ми би цю проблему серйозно присадили. Гляньте, тут біля лікарні, скільки без масок. Якщо було по 200 хворих по Україні в день, то тут ґвалт кричали і вдома сиділи, бризкали дезинфікатором на руки і ручки дверей, бо були налякані. А тепер маємо 3000 хворих  і всім байдуже. В магазині маска на бороді, в аптеці. Я роблю зауваження, то ще обурюються. Навіть на вулиці треба з маскою ходити – у цей критичний час. Це дозволить зменшити напругу. По телевізору ніхто вже нічого не говорить, тільки іноді по місту проїде машина із гучномовцем» «Впала настороженість — це велика помилка. Розслабились» «Поки певна кількість не перехворіє, доти буде пік» «І є проблема дитяча. Сьогодні в школах діти не орієнтовані на те, як в Японії, де вчать визначати особисті ризики. Дитина не може визначити ступінь ризику, коли вона в транспорті чи на вулиці без маски…»

Голова ОДА, звертаючись до вінничан, зазначив, що Вінницький район з п’ятниці у «помаранчевій зоні»:  «Я не нагнітаю ситуацію, а хочу, щоб мене почули. На жаль, особливість цього вірусу в тому, що спочатку людина може не відчувати жодних симптомів, а вже за два-три дні – пневмонія, — наголосив Сергій Борзов. — Постійно збільшується кількість ліжок для лікування хворих на ковід - сьогодні це 1087. Коли ще у червні було 386. Перелік опорних лікарень по ковіду доповнили ще 8 районних лікарень, тепер вже 17 лікарень в області приймають ковідних пацієнтів. І ще готуються кілька лікарень. Але кількість хворих росте. 90 летальних випадків по області з початку карантину».

Поки антитіла в достатній кількості, на думку лікарів, знову захворіти неможливо. Але це не є аксіомою, тому що вірус нетиповий і поки невідомо, як він проявлятиме себе надалі. Тепер є і статистика повторного захворювання.

Голова ОДА наголосив — коронавірус вніс у суспільство особливі правила й нові норми етики. Необхідно виконувати їх не лише для себе, а й з поваги до оточуючих. Бо так правильно.

Окремо Сергій Борзов подякував усім медикам, адже вони на першій лінії ризику.




Переглядів: 2438
Поширень: 0

Останні новини