На що варто звернути увагу батькам школярів?

Новий навчальний рік розпочався. Проте пандемія коронавірусу ще у розпалі і продовжує бути серйозною загрозою для дітей та дорослих. Школярі повинні отримувати повноцінну якісну освіту, тож навчальні заклади намагаються виконувати усі необхідні вимоги щодо безпечних для навчання умов. Та батьки несуть не меншу відповідальність за здоров’я своїх дітей.

На що потрібно зважати в першу чергу і як попрацювати з дітьми розповість дана стаття.

Як надійно подбати про безпеку дітей?

Кожен учень зобов’язаний знати елементарні правила гігієни: мити руки з милом, не чіпати зайвий раз чужих речей, уникати контакту з хворими дітьми, дотримуватися дистанції, дезінфікувати робочу поверхню, використовуючи антисептик чи антибактеріальні серветки. Вкрай важливо, аби школяр усвідомлював необхідність даних правил та відчував власну відповідальність за їх дотримання.

Для цього потрібно наполегливо роз’яснювати дітям, що таке Covid-19 та яку небезпеку він несе. Проте не слід занадто лякати дитину. Знайдіть баланс між мудрим поясненням та перебільшенням. Почитайте відповідні статті та передайте інформацію школяреві, акцентуючи увагу, що він чи вона відповідальні не лише за власне здоров’я та безпеку, а й своїх близьких.

Виховуйте у дитини культуру розважливого ставлення до себе та свого здоров’я. Наводьте переконливі приклади, перегляньте з дітьми відеосюжети на тему захисту від вірусу. Якщо серед ваших знайомих є ті, хто переніс хворобу, попросіть їх поділитися з дітьми необхідними застереженнями.

Пам’ятайте про дисципліну та особистий приклад. Так, у багатьох школах впроваджений особливий графік уроків для молодших і старших учнів, відведені окремі коридори під час руху на перервах. Вдома діти також повинні дотримуватися гігієни. Особливо це стосується ігор та дозвілля. Проконтролюйте, аби діти не збиралися великими групами, не ділили їжу чи напої, не підбирали з поверхні землі речі. Адже те саме вони робитимуть у школі. Переконайте дитину, що, скажімо, грати у футбол краще в рукавичках.

Отож нагадаємо необхідні настанови для батьків:

забезпечте дитину усіма засобами захисту – масками, антисептиком; нагадуйте, що однією маскою можна користуватися не більше 3 годин; донесіть до дитини правдиву інформацію та корисні поради; подбайте про забезпечення безпечного харчування або давайте дитині обід з собою; потренуйтеся вдома тримати відповідну дистанцію

Чому важливо навчити дитину правильно будувати свій графік занять?

Нові знання, хороші оцінки та успішно складене ЗНО мають значення для інтелектуального становлення учня. Проте моральне здоров’я та психологічна рівновага школяра вимагають достатнього відпочинку, вдалого чергування активних рухливих та розумових видів діяльності. Заняття спортом чи відвідування творчих гуртків – важлива складова дитячого розвитку. При цьому не допустимі жодні перевантаження.

Батькам слід постійно цікавитися самопочуттям дитини – не лише фізичним, а й психічним. Дізнайтеся, що найбільше напружує дитину. Допоможіть дітям правильно розподіляти час. Запропонуйте свій графік робочого дня або складіть його разом зі школярем. У ньому повинен мати місце час для ігор, родинного дозвілля, духовно-культурного розвитку та навчання. Так, домашня робота над шкільними завданнями може вдало чергуватися з фізичною гімнастикою.

Якщо навчання забирає багато часу та енергії дитини, батькам краще знайти репетитора. Виконувати уроки з професійним викладачем завжди легко та цікаво. Математика, англійська чи хімія можуть стати справжньою пригодою для допитливої дитини. Навчальні заняття можна перетворити у корисні ігри та вікторини.

Дитяче дозвілля слід також старанно коригувати, зменшуючи присутність у ньому ґаджетів і телевізора. Навчайте дитину здоровому способу життя. Проводити вільний час на свіжому повітрі усією родиною – хороший приклад для школярів.

Таким чином, наступна важлива складова піклування про дітей включає:

розумний розподіл часу на розваги та роботу над домашніми завданнями; зважання на дитячі вподобання щодо вибору гуртків; надання дітям більше можливостей відпочивати; зацікавленість позашкільними інтересами дитини; мотивація до активного проводження вільного часу

Як зацікавити дитину самостійно працювати над домашніми завданнями відразу після уроків?

Шкільна програма значно забувається за період літніх канікул, а тим паче карантину. Чимало учнів почуваються невпевнено на уроках. Новий матеріал здається їм занадто складним, адже вони ще недостатньо засвоїли попередній. У цьому випадку батькам в жодному разі не варто допомагати дитині з виконанням домашніх завдань. Часто мама чи тато намагаються зробити все самостійно, а дитина лише переписує готові відповіді. Це неправильно!

Найкраще рішення дорослих – приватний учитель. Такі предмети, як математика, фізика, хімія, українська та англійська мови потребують додаткової роботи з досвідченим педагогом. Найважливіша перевага – викладач допоможе з легкістю усунути прогалини в знаннях та заохотить дитину займатися самостійно. Бо з появою розуміння суті предмета та його значення у житті зростає стимул поглиблювати свої знання.

Приватний педагог не лише навчить дитину самостійно виконувати домашні завдання, а й сприяє покращенню оцінок, надає якісну підготовку до ЗНО та інших екзаменів. Так, репетитор англійської мови допоможе підтягти словниковий запас та подолати мовленнєвий бар’єр, а репетитор з математики – розвинути критичне мислення та аналітичні здібності.

Кожен урок передбачає наявність індивідуально розробленої програми та методики. Середня ціна заняття з репетитором досить помірна; залежно від досвіду і кваліфікації варіюється у межах 80-200 грн/год.

Саме батьки мають допомогти дитині стати відповідальною й організованою. Ось найбільш дієві секрети успішного впливу:

показати дитині практичне застосування предмета; виховувати дисциплінованість у роботі; надихати власним прикладом; усіляко заохочувати та мотивувати до розвитку; скористатися послугами приватного педагога

Статтю підготувала Наталія К. репетитор та учитель української мови

Шукайте репетитора на БУКІ: https://buki.com.ua/


Переглядів: 2698
Поширень: 0

Останні новини