7 порад для облаштування ванної кімнати

Ванна кімната – досить складне приміщення з точки зору оформлення. Проблем з її ергономічним, функціональним і при цьому стильним облаштуванням досить багато. Перш за все це обумовлене необхідністю розміщення там багатьох елементів: ванни, умивальника, унітаза, пральної машини, водонагрівача… Крім того, ситуацію ускладнюють комунікації, які з одного боку необхідно сховати, а з іншого – залишити вільний доступ до них. Та і зберігати у ванній кімнаті зазвичай доводиться багато різноманітних речей. 

Ми зібрали для вас ТОП 7 корисних порад, які допоможуть вам облаштувати вашу ванну кімнату. 

Порада №1. Заховайте все зайве

Мінімалізм зараз у тренді. Навіть якщо ваша ванна кімната оздоблена в іншому стилі, основні правила щодо її оформлення мають виконуватись. Це перш за все візуальний порядок та максимум вільного простору. Жодних пляшечок з косметикою та побутовою хімією. Вся система зберігання має бути максимально закритою та добре продуманою.

Для зберігання косметики використовуйте полички із дзеркальними дверцятами над раковиною та шухляди у шафці під нею. 

В ідеалі унітаз має бути захований від очей. Сховати його можна у ніші або за перегородкою на повну висоту стіни чи по висоті інсталяції. Якщо це неможливо, принаймні, унітаз варто встановити якомога дальше від входу. 

Якщо пральна машина розташована не в окремому приміщенні, а у санвузлі, бажано її сховати. Те саме стосується і сушарки. Вони можуть бути вбудовані під довгу стільницю за фасадами або шторками. У цю ж стільницю вбудовується умивальник, а зверху можна розмістити декор чи якісь контейнери для зберігання. 

Заховати труби та лічильники необхідно обов’язково. Коли все це залишається на видноті, складається враження, що ванна кімната ще не до кінця відремонтована. Виглядає це вкрай неохайно. Краще за все заховати всі комунікації у спеціальних нішах (зручніше за все це зробити над унітазом). Але не встановлюйте дешеві пластикові дверцята. Для організації доступу до лічильників та комунікацій використовуйте відкидні люки-невидимки, які камуфлюються плиткою. 

В ситуації, коли водонагрівач встановлений у ванній кімнаті, він також має бути захований. Можна вбудувати його, наприклад, у шафу-пенал, в нижній частині якої розмістяться додаткові полички.  Або він може ховатися у ніші над інсталяцією. 

Порада №2. Правильні форми

Дизайнери інтер’єрів завжди прагнуть візуально довести параметри будь-якої кімнати до ідеальної форми – прямокутника чи квадратна. Ванна кімната не є виключенням. 

Якщо ви робите ремонт у новобудові і планувальне рішення розробляється з нуля, то вирішення цього питання не є проблемою. Ваш дизайнер у дизайн-проекті одразу запланує правильну конфігурацію кімнати. У випадку з ремонтом у квартирах старого жилого фонду справи дещо складніші. Декілька прийомів, що допоможуть «вирівняти» пропорції ванної кімнати:

    Використовуйте гру контрастних кольорів. Пам’ятайте, що темні відтінки візуально стискають простір, а світлі розширюють.

    Застосовуйте дзеркальні поверхні. Дзеркало може висіти не тільки над раковиною. Ви можете використати дзеркало або дзеркальну плитку у весь зріст на одній зі стін. До того ж, таким чином ви ще й зорово збільшите кімнату за рахунок відбиття світла.

    Габаритні об’єкти розташуйте вздовж коротких стін: ванну, шафу, пральну машину з сушаркою і т.д.

    При необхідності будуйте різноманітні ніші, у яких можна сховати умивальник, техніку, душову кабіну чи ванну, унітаз і т.п. Іноді з метою пропорційно виправити приміщення встановлюють перегородки. 

У випадку, коли ванна кімната та туалет розподілені, серйозно подумайте щодо їх суміщення. Таким чином ви не тільки вдосконалите планування вашого санвузла, а й отримаєте більшу площу для розташування всього необхідного. 

Прагнення до ідеальних форм стосується не тільки планування приміщення, а й окремих елементів у ньому: ванни, душової кабіни, умивальника. Кутове розміщення сантехніки сьогодні вже не є актуальним і припустиме лише у крайніх випадках, коли по-іншому встановити її неможливо.  

Ідеальний варіант – прямокутні ванна чи душова кабіна, унітаз, встановлений перпендикулярно до стіни, прямокутний умивальник (або овальний чи круглий, встановлений на прямокутній стільниці). 

Порада №3. Декілька сценаріїв освітлення 

У ванній кімнаті має бути декілька варіантів освітлення в залежності від цілей. У якості основного можна використати точкові світильники, що будуть рівномірно розташовані по всій стелі, LED-профілі по її периметру або одну люстру по центру кімнати. 

Обов’язково продумайте наявність джерела світла біля дзеркала. Світильник може бути вбудований в саме дзеркало, або це може бути підсвітка за ним. Часто встановлюють також настінні бра над дзеркалом, або по боках від нього.

У невеликих ванних кімнатах не варто використовувати габаритні освітлювальні прилади, вони будуть «з’їдати» вільний простір. Це ж саме стосується підвісних стельових люстр, їх актуально розміщувати у приміщеннях з достатньо великими габаритами і високою стелею. 

Порада №4. Більше простору

Для зорового збільшення габаритів ванної кімнати перш за все доцільно використовуйте кольорову гамму. Світлі нейтральні відтінки, не тільки наповнять кімнату світлом, а й послугують гарним фоном для кольорових акцентів. Серед трендових кольорів, окрім білого, які розширюватимуть простір: світло-сіро-блакитний та блідий м’ятно-зелений. Підлогу краще зробити однотонною, щоб око не «чіплялося» за малюнок. 

Для збільшення простору, використовуйте комбінацію з плитки різного розміру. Наприклад, ви можете створити вертикальні лінії різної товщини, що будуть візуально витягувати стелю вгору, чи робити стіни більш широкими. 

Якщо розмістити плитку вертикально, то стеля здаватиметься вищою, а габарити кімнати при цьому меншими. І навпаки, якщо плитка викладена горизонтально, стіни «розсуваються», а стеля виглядає нижчою. 

Обирайте підвісні меблі, що максимально звільняють простір підлоги. Таким чином зберігається більше «повітря» і приміщення здається більш просторим. Підвісні унітази за рахунок того, що у них відсутня частина, що торкається підлоги, на вигляд займають менше місця. 

Обираючи між унітазом з бачком та інсталяцією, обирайте другий варіант. Її висота зазвичай 80-120 см, а глибина – 12-25 см. Інсталяції виглядають охайніше, більш мінімалістично. У тому випадку, коли у санвузлі зовсім мало місця, використовуйте компактні моделі унітазів з глибиною 55 см. 

Гігієнічний душ прекрасно замінить біде, а ви виграєте додаткове вільне місце для облаштування, наприклад, системи зберігання. 

Порада №5. Правильний вибір оздоблювальних матеріалів

Матеріали для ванної кімнати, перш за все, повинні бути довговічними, якісними, вологостійкими. Найкращими варіантами є: 

керамічна плитка;

мармур;

натуральний та штучний камінь;

мозаїка.

Обираючи плитку звертайте увагу на декілька нюансів:

    Гладкість. Чим більш гладкою є поверхня оздоблення ванної кімнати, тим більш сковзкою вона буде при потраплянні на неї води. Обирайте плитку для підлоги, що має трохи неоднорідну поверхню.

    Матова текстура. На сьогоднішній день саме матове покриття є більш актуальним. Глянсова плитка виглядає дещо застарілою.

    Об’ємні візерунки. Хоча плитка з рельєфом виглядає дуже привабливо, вона абсолютно непрактична в зоні душової кабіни чи ванної, а також біля умивальника. Річ у тім, що в усіх виїмках залишатиметься вапняний наліт, і догляд за таким оздобленням через це ускладнюється.

    Натуральні текстури. На плитці, що імітує природне каміння (мармур, травертин, вапняк) та натуральну деревину, різноманітні забруднення менш помітні, ніж на однотонній поверхні. 

Не бійтеся використовувати небанальні форми плитки: ромби, шестигранники, «луска», вузька плитка, 3D-плитка и т.д. Це гарний спосіб зробити акцент в інтер’єрі ванної кімнати, як альтернатива кольоровим акцентам. 

Порада №6. Душова кабіна чи ванна? 

Дизайнери радять, обираючи між ванною та душовою кабіною, віддавати перевагу останній.  Або, якщо дозволяє площа приміщення, встановити і те, і те. 

Якщо ви обрали душову кабіну, забудьте про громіздкі моделі, що окремо стоять. Саме ті, що нагадують і за зовнішнім виглядом, і за своєю «начинкою» якісь космічні капсули з пластику. 

Зараз у тренді так звані душові зони, виконані «будівельним» методом». Переваги такого варіанту: 

більш економічно вигідний;

є можливість зробити будь-який розмір, ширше або вужче за стандартні;

можна обрати будь-яке скло та механізм відкриття дверцят (відсувний чи розпашний);

душові кабіни такої конструкції виглядають більш «легкими».

Для деяких наявність ванни є обов’язковою. Ось декілька базових принципів з її влаштування:

    Розміри та конфігурацію ванни обирайте залежно від габаритів ванної кімнати. Для достатньо великих приміщень можна придбати виріб будь-якої форми, наприклад, овальні  (вони зараз на піку популярності). В маленьких кімнатах можна використати кутову модель. Але пам’ятайте, що в кутовій ванні навряд чи вдасться з комфортом розміститися лежачи. 

    Ванни на ніжках не закриті знизу плиткою – більш сучасний та стильний варіант. 

    Не використовуйте дешеві поліетиленові штори від бризок. Крім того, що виглядають вони не дуже привабливо, вони ще й стають розсадником плісняви та мікробів. Тому їх постійно треба оновлювати. На ринку давно вже можна підібрати стильні якісні скляні перегородки по типу тих, що встановлюються на душових кабінах. 

Існують також проміжні варіанти, які схожі на душову кабіну, але мають таку саму глибину піддону, як у ванни. Такі моделі стануть при нагоді, коли в сім’ї є діти, і купати їх у душовій кабіні незручно, але розміри санвузла не дозволяють встановити повноцінну ванну. 

Порада №7. Грамотна організація системи зберігання

Важливо влаштувати систему зберігання таким чином, щоб всі дрібнички були розміщені зручно, доступно і функціонально. Використовуйте з користю кожен вільний сантиметр.

Рукомийник краще встановлювати на стільницю. Тоді під нею можна розмістити шухляди та полиці для зберігання банного приладдя, побутової хімії, косметики, рушників і т.п. Якщо є можливість, стільницю варто вбудувати у нішу, або від стіни до стіни. Так з’явиться місце ще й для зберігання речей на ній. 

Над унітазом можна розмістити шафку для засобів для прибирання або заховати у ніші водопровідну розводку та лічильники. 

Не бійтеся встановлювати різноманітні ніші з системою зберігання. Зазвичай вони виглядають менш габаритно, ніж навісні конструкції. А якщо їх оздобити так само, як і стіни, то вони будуть буквально зливатися з ними, роблячи простір більш однорідним. 

Звичайні готові гарнітури для ванної кімнати не дуже добре вписуються в інтер’єри. Тому краще виготовити меблі під замовлення. Так ви не тільки зможете виготовити систему зберігання із врахуванням ваших особистих побажань та потреб. Ви зможете ідеально підібрати колір фасадів до кольору стільниці, плитки, дверей. 

Ванна кімната – одне з найважчих з точки зору облаштування приміщень у будинку. Найчастіше вона не має достатньо великих розмірів, а функціональне наповнення у неї при цьому величезне. Одне з ефективних вирішень проблеми організації простору санвузла – звернутися до дизайнера, який створить проект за вашими потребами. А підібрати усе необхідне для новоствореного інтер’єру ви можете в інтернет-магазині TUK-TUK.UA. Це онлайн-платформа з одним з найбільших асортиментів найрізноманітнішого товару, де ви зможете придбати усе необхідне для облаштування ванної. 


Переглядів: 27740
Поширень: 18

Останні новини