У хаті М. Коцюбинського вже перекрито дах та замінено вікна, триває виготовлення дерев’яної веранди

У місті триває реставрація пам’ятки історії національного значення «Садиба письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського». Роботи проводяться з максимальним збереженням автентичного вигляду оселі. У хаті перекрито та утеплено дах, замінено вікна, триває побілка стін. Завершено перекриття даху коморі. А у сторожці тривають підготовчі роботи до штукатурення стін.

Протягом півстоліття у садибі М. Коцюбинського не проводились реконструкція. Зараз тут проходять масштабні роботи. Загалом проект поділений на три черги. Перша – це реставрація основних об’єктів: хати, комори, сторожки. Друга черга – це капітальний ремонт адміністративної будівлі  і третя – благоустрій території.

Як розповіла директорка музею Лариса Кравченко, на даний момент у хаті вже зробили підсилення фундаментів та стін, виконали гідроізоляцію підлоги, поштукатурили зовнішні і внутрішні стіни. Щодо даху, то тут завершено підсилення балок перекриття, покрівля утеплена. Встановлено всі вікна. Триває виготовлення дерев’яної веранди, яку відновлюють за кресленнями. Також наразі робітники білять стіни.

У коморі вже завершено перекриття даху, замінено дерев’яні фронтони, очищено стіни від старої штукатурки. У сторожці підсилили балки даху. Тривають підготовчі роботи до штукатурення стін .

Нагадаємо, що паралельно з ремонтом іде робота над наповненням експозиції, адже важливо, щоб музей був ще більш цікавим для сучасного відвідувача. Діючій експозиції понад 50 років, і вона вже застаріла, потускніла. Одним з пріоритетів майбутньої експозиції є інтерактив. 

Переважна більшість відвідувачів – це учні та студенти, адже сьогодні творчість Коцюбинського вивчається в школі. Тому важливо, щоб експозиція була максимально інтеративною, «живою», щоб відвідувачі могли не лише дивитись, а й сприймати інформацію на слух, доторкнутись до чогось, виконати інтерактивні завдання, конкурси тощо.

Довідка

Садибу письменника і громадського діяча М.М. Коцюбинського щороку відвідує понад 25 тисяч людей з усієї країни та Європи. Це один з найстаріших літературно-меморіальних музеїв у нашій країні. І має велике значення у формуванні загального образу міста – як культурного та туристичного центру. Тому важливо зберегти культурно-історичну спадщину міста. 

Садиба Коцюбинського є пам’яткою історії національного значення і своєрідною візитівкою Вінниці. Відкритий 1927 року. Тут 1864 року видатний письменник народився та прожив з перервами більшу половину свого життя – 33 роки. 



Переглядів: 2679
Поширень: 0

Останні новини