У ВНТУ розробили робота для вимірювання температури тіла

Кафедра комп’ютерних наук Вінницького національного технічного університету розробила «пілотну версію» портативного робота для безконтактного вимірювання температури тіла людини

На кафедрі комп’ютерних наук Вінницького національного технічного університету стартувала акція «Відповідальна ІТ-освіта», котра стимулює студентів бути обачними під час пандемії, і водночас заохочує до науково-дослідної діяльності, генерування креативних ідей та подальшої підготовки прикладних проектів задля профілактики інфікування і поширення COVID-19.

Зокрема, представлено «пілотну версію» портативного робота для безконтактного вимірювання температури тіла людини.

Робот розробили ще торік для участі у всеукраїнському хакатоні IТ-SCOUTS із робототехніки «Smart City», де команда кафедри комп’ютерних наук — студенти Володимир Шепель, Роман Гульчак і Андрій Капацин, здобула четверте місце серед 19 студентських команд з усієї України. Хлопцям не вистачило лише кілька балів до третього призового місця!

«Робот має спроектований і надрукований на 3D-принтері маніпулятор. «Мізки» робота – плата Arduino Uno. Він має Bluetooth-модуль, тобто ним можна керувати зі смартфону», – розповідає очільник гуртка «Робототехніка та інтернет речей», кандидат технічних наук, доцент кафедри КН Сергій Барабан, до речі номінант рейтингу «ТОП-50 Global Teacher Prize Ukraine 2020».

Завідувач кафедри комп’ютерних наук, доктор технічних наук, професор Андрій Яровий:

«Сучасний світ динамічно змінюється. І ми просто не можемо бути осторонь. Особливо, коли нам є що запропонувати. Отже, ми приймаємо виклик — починаємо адаптувати наші розробки до вимог часу і застосовувати креативний підхід у нових розробках задля нехай іноді і незначного, проте покращення суворих карантинних реалій. Саме тому модернізували одного із наших роботів для умов карантину.

Насправді, нічого складного – додали модуль для безконтактного вимірювання температури тіла людини і написали програму обробки виміряних значень, додавши до робота LCD-дисплей задля виведення інформації про поточну температуру із одночасною рекомендацією подальших дій. Отож, робот в реальному часі проводить безконтактне вимірювання температури тіла людини, найбільш інформативно виходить із чола, зап’ястя або ж шиї. І лише за перший день, апробували його на близько сотні добровольців як студентів, так і викладачів.

Варто тут відзначити цікавий психологічний аспект — студенти підходили із цікавістю, а сам процес вимірювання температури був досить веселий та позитивний. Усім хотілось протестувати робота, дехто підходив та вимірював температуру декілька перерв між заняттями поспіль. Тобто, робот викликав як жвавий інтерес та заохочення до відповідальності кожного із нас в умовах карантину, так і цікаві ідеї та думки щодо інших можливих вдосконалень та подібних проектів. Можливо парадокс, що роботу так легко вдається те, що не завжди може людина-санінспектор, а можливо це і не випадковість…

Насамкінець хочу висловити щиру подяку нашій команді розробників-модернізаторів — студентам Роману Гульчаку, Володимиру Шепелю, кандидату технічних наук, старшому викладачеві Володимиру Озеранському, що дружно працювали під керівництвом доцента Сергія Барабана».

Цікаві наукові ідеї та бажання їх втілити кафедра КН має, отож сподіваємось на нові цікаві проекти!



Переглядів: 4814
Поширень: 1

Останні новини