Освіта в Мурах, середньовічні ігри та живопис, - у Вінниці відбулися Дні європейської спадщини

Вінничани та гості побачили найстарішу пам'ятку міста зсередини та дізналися глибинні сторінки її історії, спробували на собі методи середньовічного навчання, навчалися живопису та занурилися в історію освіти Вінниці. 

25-27 вересня Вінниця вдруге долучилася до проведення Днів європейської спадщини. Це загальноєвропейська ініціатива, яка передбачає доступ до закритих об’єктів, організацію інтерактивних виставок, презентацію нових екскурсій та унікальних подій з метою привернення уваги до матеріальної та нематеріальної спадщини. 

Дні європейської спадщини у Вінниці розпочалися з екскурсій до Державного архіву Вінницької області - «Освіта в Мурах», які проводив директор архіву Юрій Легун. Він розповів про історію монастиря єзуїтів, зокрема про те, як цей католицький орден надав освітньо-просвітницькі функції Мурам, відкриваючи навчальні гімназії та семінарії в стінах монастиря. 

Окрім того, відвідувачі та відвідувачки дізналися секрети роботи та побували у сховищах архіву, які зазвичай закриті для відвідин. Релігійна споруда спеціально обладнана металевими конструкціями під потреби зберігання документів. Наразі стіни архіву ховають 1,5 мільйони справ.

«Мені дуже цікаво було побачити цю будівлю зсередини, побачити як облаштовані металеві конструкції для зберігання документів, адже це релігійна споруда, яка переобладнана в сховища. Переконаний, що в таких установах як архів потрібно проводити екскурсії, які дозволяють заглянути за закриті двері, пройтися коридорами, поспілкуватися з співробітниками тощо»,  - зазначив відвідувач екскурсії Богдан

Частиною екскурсії стала виставка документів минулих століть, пов’язаних з історією освіти Вінниччини. Учасники та учасниці екскурсії побачили контрольні роботи, яким близько 200 років, навчальні плани минулих епох, справи репресованих радянською владою вчителів тощо. 

Також відбулася онлайн-екскурсія «В гостях у мецената» садибою Боруха Львовича, яку проводив заступник директора КП «Центр історії Вінниці» Сергій Гула. Під час прогулянки найтаємнішими закутками садиби початку ХХ ст. глядачі та глядачки дізналися секрети «сталевого короля» Вінниці, мецената Боруха Львовича, який був одним з найзаможніших вінничан свого часу.

Другий день Днів європейської спадщини у Вінниці розпочався з інтерактивних екскурсій «Школа темних віків 2.0» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.  Відвідувачі та відвідувачки мали змогу поглянути на основі археологічних матеріалів, яким був світ дитинства та навчання минулого, а також зіграти в ігри кам'яної доби та спробувати себе у середньовічному письменстві. Окрім того, екскурсія відкрила унікальну можливість побачити виставку «Цехові знаки і прапори: атрибути корпоративного самоврядування» і безцінний експонат - середньовічний шолом-кабасет, який зазвичай захований у фондах музею.

«Чудові враження від екскурсії. Тому що завжди любимо краєзнавчий, а тут ще й з екскурсоводом було набагато цікавіше, ніж самим. А щодо гри, в яку нам надали можливість пограти, отримали велике задоволення як дорослі, так і діти. Було цікаво, з захватом це все проходило. З собою змогли взяти матеріали, які ми там виготовили, письмена наприклад. Дуже цікаво було грати в гру на кшталт наших шахів», - поділилася враженнями вінничанка Тетяна

Також в суботу відбулася презентація екскурсійного маршруту «Від освіти до освіченості», яким провела вінницька гідеса Катерина Ружило. Під час неспішної прогулянки містом вінничани та гості міста дізналися, якою була освіта у Вінниці сто років тому, чому тут навчалися, які навчальні заклади існували. Також відвідувачі та відвідувачки екскурсії побували в місцях, де гризли граніт науки видатні особистості, дізналися особливу історію міських бібліотек та познайомилися з уставами жіночої та чоловічої гімназій.

Третій день Днів європейської спадщини у Вінниці пройшов під знаком мистецтва. Вінничани та гості міста мали змогу побувати на інтерактивній екскурсії «Tabula rasa: навчання в живописі» у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї.

За допомогою творів різних художників відвідувачі та відвідувачки знайомилися з освітніми процесами минулих століть, вперше побачили картини XVII ст., які демонструють ремісників за роботою та навчальний процес, що раніше були заховані у фондах музею. Також охочі спробували себе у ролі митців з пензлями та фарбами на майстер-класі з живопису. Учасники та учасниці дійства зображали натюрморт, змальовуючи кераміку з фондів музеїв. 

«Екскурсовод розповів нам про освітні процеси минулого на прикладі картин з експозиції. У кожному з залів на мольберті були виставлені картини, які демонстрували ремісників за роботою. Я задумалася про те, що освіта - це не лише навчання в школах та університетах, а й навчання ремеслу. Коли майстер передав свій досвід, своє ремесло підмайстеріям. Дуже цікаво було спробувати себе у ролі художниці», - розповіла екскурсантка Світлана.



Переглядів: 3426
Поширень: 0

Останні новини