На Вінниччині запрацювала нова сучасна амбулаторія загальної практики сімейної медицини

13 жовтня, у Бабчинецькій об’єднаній територіальній громаді відбулось урочисте відкриття новозбудованої амбулаторії загальної практики сімейної медицини.

Аби привітати жителів Бабчинецької ОТГ із відкриттям новозбудованої амбулаторії до громади завітав заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Піщик, який детально розповів про зазначений проєкт: «Вартість будівництва згаданої амбулаторії складає 9,7 мільйонів гривень – це по договору, укладеному з підрядником.Загальна кошторисна вартість цього проєкту складала майже 15 мільйонів. Тож, фактична економія стала можливою за рахунок проведення тендерних процедур. Співфінансування громади становило 970 тис грн., майже 10%. Все інше – кошти державної субвенції, яка була направлена на розвиток сільської медицини. Окремо за державні кошти придбано автомобіль Renault Duster та переданий громаді. Всього по цій програмі в області будувалось 18 амбулаторій, де Бабчинецька – 12-та по рахунку, яка введена в експлуатацію, ще 5 ми плануємо завершити протягом одного – двох місяців. Будівництво ще одної розпочалось нещодавно. До кінця року мають бути завершені усі заплановані об’єкти».

Разом з тим, посадовець розповів, що подібні програми будуть продовжені, наразі стартувала програма, включена до «Великого будівництва» - Урядовий проєкт «EMERGENCY 2020» - це реконструкція приймальних відділень. Загалом 10 опорних лікарень Вінницької області підлягають реконструкції та приведенню до єдиного стандарту. А в цілому по Україні буде модернізовано 220 таких відділень. Всі вони вже отримали державне фінансування. Крім того, додатково буде закуплено і поставлено медобладнання – апарати КТ, МРТ, ангіограф, цифровий рентген-апарат.

Голова Бабчинецької ОТГ Ніна Зварич розповіла, що було зроблено з боку громади задля реалізації цього проєкту: «Ми досить довго очікували на цей проєкт. Коли стартувала президентська програма «Доступна медицина» і нам запропонували взяти участь, ми, не вагаючись, долучилися. Після цього спільними зусиллями вдалося втілити проєкт у життя. З місцевого бюджету було виділено майже 1 млн грн на зведення амбулаторії. Важливо, що тут забезпечені комфортні умови як для працівників, так і для жителів громади».

За словами Ніни Зварич, на сьогодні в Бабчинецькій об’єднаній територіальній громаді проживає близько 6 тис. мешканців. Загалом, населення обслуговує дві амбулаторії.

Новозбудована амбулаторія обслуговуватиме більшість сіл, тобто близько 4,5 – 5 тис. жителів.

Про роботу нової амбулаторії розповіла сімейний лікар Тетяна Проданець, зауваживши: «З нашими сімейними лікарями близько 3 тисяч населення уклали декларації. Однак, проблемою є віддаленість населених пунктів, які ми обслуговуємо. Раніше ми працювали у старому приміщенні. Важливо, що наразі у новій амбулаторії є все необхідне обладнання для обстеження і проведення терапії пацієнтам, зокрема,електрокардіограф, електрофорез, глюкометри, інгалятори тощо».

Окрім відновлення головний інфраструктурних об’єктів в сільській місцевості, таких, як школи, амбулаторії і дитячі садки, важливо вирішити питання якості доріг. Про комплексний підхід до відновлення автошляхів детально розповів Олександр Піщик, зазначивши: «До прикладу, дорога, яка проходить повз нову амбулаторію в Бабчинецькій ОТГ, знаходиться на балансі Служби автомобільних доріг Вінницької області. Ми будемо ініціювати її відновлення, оскільки тут вже є мережа різних закладів – опорна школа, Центр безпеки, медична амбулаторія, а от дорога в жахливому стані. Наступного року виступимо з ініціативою включити цю дорогу до переліку об’єктів для поточного середнього ремонту. Проблема заключається в тому,що в Укравтодора пріоритетність така: відновлення, в першу чергу, доріг національних, міжнародних та регіональних і тільки після цього – територіальних. Надалі, ми очікуємо державне фінансування і разом з обласними службами будемо відновлювати такі дороги».

Керівництво області всіляко підтримує ініціативи громад у прагненні розвитку сучасної інфраструктури та наближення якісних послуг безпосередньо до людей.



Переглядів: 3512
Поширень: 1

Останні новини