МРТ у Вінниці: що потрібно знати про магнітно-резонансну томографію. Досвід «Меділюкс»

Сучасна медицина має дуже великі можливості в діагностиці хвороби на ранніх стадіях. Одним з найбезпечніших методів є магнітно-резонансна томографія або, як ми звикли чути від лікарів, МРТ. Хоча, якщо бути відвертим, більшість пацієнтів не розуміють, що саме відбувається під час обстеження, і в чому різниця між МРТ та КТ.

Наша журналістка Любов Завальнюк вирішила дослідити цю тему і дізнатися, чому сучасні лікарі дедалі частіше цитують доктора Хауса й призначають пацієнтам МРТ.

До винайдення методу магнітно-резонансної томографії (МРТ) доклали чималих зусиль науковці у галузі хімії та фізики. Розпочалося все 1973 року, коли американський хімік Пол Крістіан Лотербур опублікував у відомому науковому виданні свою працю про приклади застосування ядерного магнітного резонансу. А 2003 року він та його колега-фізик з Великої Британії Пітер Менсфілд отримали Нобелівську премію в галузі медицини «За винахід методу магнітно-резонансної томографії».

Людині, яка не є науковцем, важко усвідомити, як за допомогою цього відкриття можна зрозуміти, що відбувається всередині людини. Більшість пацієнтів через незнання бояться такої процедури, а деякі плутають її з комп’ютерною томографією (КТ). Відверто кажучи, до візиту в лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» я була однією з тих пацієнтів, яких на МРТ можна було діагностувати лише в стані глибокого сну. Сподіваюся, після того, як ви прочитаєте цю статтю, зрозумієте, що насправді все геніальне влаштовано дуже просто.

Перед тим, як познайомити читачів з нашим експертом в галузі магнітно-резонансної томографії, варто пояснити, як працює сам метод.

Працівники медичного центру «Меділюкс» у Вінниці пояснили мені, що клітини нашого організму насичені водою, складовою якої є водень. Саме завдяки цьому хімічному елементу можна дослідити наш організм за допомогою методу ядерного магнітного резонансу. Для цього використовується ефект поглинання протонами водню електромагнітних хвиль. Для кращого розуміння мені показали сам томограф, який складається з: магніту, котушки, генератора радіоімпульсів, клітки Фарадея, джерела живлення, охолоджувальної системи та системи, що обробляє отримані дані.

Корпус томографа має форму тунелю і завдяки котушкам створює потужне магнітне поле. Людину занурюють у горизонтальному положенні на певний час у це поле. Тоді у тілі людини протони водню, поглинаючи енергію, починають обертатися, а при досягненні певної межі вони випромінюють цю енергію. В залежності від типу тканини енергія випромінюється в різній «концентрації». Що більше води містить анатомічна структура, то інтенсивніше протони водню реагують на магнітне поле. У цей час МРТ робить пошарові знімки нашого тіла, що дозволяє дізнатися про стан організму на клітинному рівні.

Якість цього дослідження залежить від потужності створеного магнітного поля, яке вимірюється в Тесла. Що вища сила магнітного поля, то більше деталей містять томограми, відповідно, і якість діагностування теж вища. Магнітно-резонансний томограф, який побачила я, виготовлений відомою компанією Siemens – це найкраща система серед апаратів МРТ потужністю в 1,5 Тесла – Magnetom Avanto. Його головні переваги в тому, що він зручний у роботі (дає високу продуктивність, в середньому тривалість залежить від зони та мети обстеження і триває від 10 хв до години), а головне – в ньому є технологія Tim+Dot, система яка дозволяє оптимізувати та стандартизувати обстеження. Однак у складних випадках лікарі виходять за межі стандартного протоколу обираючи іншу комбінацію обстеження, для більш ретельного та якісного результату. У цьому томографі – широкий спектр клінічних можливостей і низький рівень шуму в роботі. Для пацієнтів теж є багато переваг, але найголовніше, що тепер, проходячи обстеження методом МРТ у Вінниці, можна почуватися комфортно і не чути зайвого шуму.

Нерідко у пацієнтів виникає запитання: чи це безпечно?

Як пояснили мені працівники колцентру, такий метод діагностики діє на пацієнтів так само, як і сила тяжіння. Ми живемо в магнітному полі Землі, тому вплив електромагнітних хвиль для нас є абсолютно природним. Коли ми потрапляємо в магнітне поле апарата, для нашого організму не виникає загрози. Навіть, якщо магнітне поле посилене, це не шкодить нашому здоров’ю. Тому МРТ є найбезпечнішим і найточнішим методом діагностики з усіх, які нині використовують у медицині.

КТ проти МРТ: У чому головні переваги МРТ?

Більшість пацієнтів плутають поняття комп’ютерної томографії (КТ) і МРТ. Навіть лікарі іноді вагаються, який метод діагностики краще порадити пацієнту. Для того, щоб зрозуміти, що це зовсім різні види досліджень, потрібно знати, як це працює і для чого.

Комп’ютерна томографія (КТ) проводиться за допомогою рентген-опромінення, Однак деякі види пухлин та деякі ураження нервової системи і кісткового мозку за допомогою КТ не діагностують. Дітям та вагітним цю процедуру виконують тільки при наявності специфічних показів. В обстеженнях дітей та вагітних надають перевагу МРТ, а не КТ.

Діагностика МРТ чудово дозволяє візуалізувати м’які тканини, не має побічних ефектів, пов’язаних з опроміненням, дає можливості створювати зображення в будь-якій площині, не турбуючи пацієнта. Завдяки можливостям зміни контрастності зображення та налаштуванням можна візуалізувати різні види тканин. Під час обстеження МРТ використовують контрастні агенти на основі гадолінію – вони безпечні й мають парамагнітні властивості.


Розібравшись у теорії та побачивши на власні очі, як відбувається процедура МРТ, я познайомилася з лікарем вищої категорії, який працює в галузі рентгенології майже 30 років. З 2001 року Олександр Мангушев регулярно відвідує медичні конференції за кордоном. Він проходив тренінгові курси в Україні, Росії, Нідерландах, Австрії, Хорватії, Греції. Олександр Юрійович спеціалізується на діагностуванні онкологічних захворювань, дитячих хворобах та патологіях. Наша розмова тривала дуже довго. Олександр Мангушев намагався не просто відповісти на мої запитання, а й пояснив мені в чому полягає сам принцип МРТ-дослідження.

Іноді «менше» коштує дорожче, ніж «більше»…

Зараз мова піде зовсім не про цінову політику, а про якість обстеження. Лікувально-діагностичний центр «Меділюкс» може дозволити собі працювати цілодобово та приймати велику кількість пацієнтів. Проте пріоритетом у роботі лікарів є в першу чергу якість. Саме тому в центрі «Меділюкс» звертається увага на індивідуальність в обстеженні для кожного пацієнта. Іноді пацієнти звертаються з проблемами в одній частині тіла, однак доводиться додавати додаткові сканування, щоб зробити більш повний аналіз.

– Кожна людина, яка потрапляє до нас на МРТ, проходить певний шлях підготовки. По перше, ми працюємо за попереднім записом. Коли до нас звертається пацієнт, працівники нашого колцентру надають повну інформацію стосовно діагностування, уточнюють всі подробиці стану здоров’я пацієнта й пояснюють, як потрібно готуватися до обстеження. Це великий обсяг роботи, від нього залежить дуже багато. Як відбувається сам процес проходження МРТ, ви вже знаєте. Але це ще далеко не завершення, фінальним етапом у діагностуванні є аналіз та інтерпретація дослідження. Для надання такої послуги якісно потрібні час і професійна команда.

Чому в деяких випадках МРТ-дослідження проводяться повторно або з коротким інтервалом? Невже з першого разу не можна побачити повну картину?

– Це питання досить часто виникає у пацієнтів, але зараз я поясню, в чому різниця. Хвороба – це процес, тому коли ми говоримо про діагностику й лікування, потрібно розуміти що є хвороби, які потрібно контролювати, оскільки є ризик виникнення рецидиву. У лікуванні потрібно бачити динаміку процесу.

Коли до нас приходять пацієнти, які раніше проходили МРТ, і ми бачимо, що результати попередніх досліджень відрізняються, тоді лікар призначає повторну процедуру через певний проміжок часу. Це пов’язано з тим, що завдяки МРТ можна побачити чітку динаміку змін в організмі людини. В основному це стосується пацієнтів, які проходять або отримують довготривале лікування повторні курси терапії та онкохворих тощо. Стан таких пацієнтів потрібно регулярно відстежувати й контролювати – щоб розуміти, наскільки ефективне лікування, чи потрібно продовжувати терапію чи, може, її змінити. Ми працюємо на сучасному обладнанні, використовуємо найякісніші контрастні препарати, в нас професійна команда, що дозволяє провести нам діагностику на найвищому рівні.

Чи можна проходити процедуру з невеликими проміжками часу?

– Так, це абсолютно безпечно, такий вид дослідження не чинить патологічного впливу на організм. Є випадки, коли пацієнтам необхідно пройти протягом короткого проміжку часу декілька процедур. У цьому немає ніяких загроз для здоров’я.

Чи можна проходити МРТ маленьким дітям і вагітним?

– Так, для вагітних у другому й третьому триместрах та немовлят ця процедура абсолютно безпечна. Ми маємо досвід роботи з такими пацієнтами.

Як саме відбувається ваша співпраця з лікарями і чи актуально йти до вас на МРТ, якщо лікуєшся за кордоном?

– Ми співпрацюємо з провідними клініками Європи, Туреччини та Ізраїлю. Зазвичай, лікарі направляють своїх пацієнтів з України на обстеження до нас, бо ми працюємо за європейськими протоколами. Взагалі робота клініцистів та рентгенологів пов’язана між собою. Коли я працюю з описом МРТ, за потреби, зв’язуюся з лікарем, є такі випадки, коли лікарі просять про консультацію під час встановлення діагнозу. Для пацієнта це дуже зручно й важливо. Раніше пацієнтів, які лікувалися за кордоном, направляли до європейських медичних центрів, тепер до нас приїздить багато пацієнтів з різних міст України. Це набагато зручніше й швидше та дешевше. Вінницькі лікарі теж працюють з нами, завдяки системі E-Health можна вносити результати МРТ в картку пацієнта і лікар може одразу з ним ознайомитися.

Але варто пам’ятати й про те, що в деяких випадках існують протипокази.

Працівники лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» розповіли, що перед тим, як записати людину на магнітно-резонансну томографію, завжди ретельно збирають анамнез пацієнтів. Адже навіть у найбезпечнішого методу діагностики є свої протипокази. Деякі з них можна скоригувати, наприклад, незначну клаустрофобію, шизофренію, епілепсію або неможливість зберігати нерухоме положення. Такі протипокази – відносні, тобто не забороняють проводити дослідження, але потребують контролю. Або проведення обстеження в стані анестезіологічного сну.

Проте є перелік категоричних протипоказів: феромагнітні або електронні імпланти або сторонні тіла, електроди, встановлений штучний водій ритму, кровоспинні кліпси на аорті або судинах головного мозку, виражена клаустрофобія, яку не вдається усунути, наявність татуювань, у складі яких залізовмісний пігмент (тату старого зразка).

На сьогоднішній день більшість імплантів та штучних суглобів медичних металевих конструкцій є МРТ-сумісними. Штучні клапани, штучні суглоби та імпланти мають паспорт виробника, в якому зазначено сумісність виробу із магнітним полем. У цьому документі вказані межі напруженості магнітного поля, в якому може бути проведення обстеження з наявністю даного продукту в тілі людини. Тому в кожному конкретному випадку треба зазначати, можливе проведення МРТ чи ні (маючи додаткову інформацію про той чи інший імплант). У лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» проводять безпечні обстеження з тентами в коронарних судинах, з кліпсами в черевній порожнині та грудній клітці, проте уточнюють характер проведеного оперативного втручання й у разі необхідності вимагають інформацію про використані матеріали. У випадку наявності в тілі пацієнта металевих кліпс або інших медичних матеріалів, змінюється протокол обстеження, змінюється й сканування, щоб не нашкодити пацієнтові.

Отримавши таку інформацію, я зрозуміла, що в спілкуванні з консультантом не варто соромитися і дивуватися великій кількості запитань. Адже працівники колцентру працюють для того, щоб пацієнт отримав якісні медичні послуги. А ще – обов’язково будьте уважними до стану свого здоров’я і не відкладайте «на потім» консультацію в лікаря. Можливо, вчасне проходження магнітно-резонансної томографії допоможе вчасно розпізнати хворобу і лікувати її на ранній стадії, а це завжди простіше, швидше і дешевше, ніж у занедбаних випадках.

Якщо ваш лікар порадив вам пройти процедуру МРТ, ви можете це зробити в лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс» за адресою вулиця М. Литвиненко-Вольгемут, 5. Можна зателефонувати на гарячу лінію центру за телефоном 0 800 33 01 30 або заповнити електрону форму на сайті https://medilux.ua.


Теги: медицина


Переглядів: 8856
Поширень: 9

Останні новини