Як вибрати інфрачервоний обігрівач: види, особливості та поради експертів

Перші холодні осінні дні приносять прохолоду й у квартири, однак опалювальний сезон залишається в далекій перспективі. Щоб не мерзнути вночі під двома ковдрами, варто подумати про додатковий засіб обігріву. Оптимальний варіант — обігрівачі ультрачервоні UFO, які можна використовувати як у квартирах, так і в заміських будинках.

Різновиди та особливості пристроїв

УФО прилади випромінюють тепло, яке за спектром нагадує сонячне проміння. ІЧ-промені не прогрівають повітря, а натомість віддають тепло предметам, від яких воно випромінюється далі.

Конструкція ІЧ-обігрівачів вкрай проста. Прилад має відкритий корпус із кріпленнями, які тримають нагрівальний елемент. Внутрішня частина корпуса має спеціальний шар рефлектора, який направляє потік проміння назовні.

Коли ТЕН нагрівається, він починає створювати інфрачервоні хвилі, які за довжиною поділяються на три види: короткі, середні й довгі. Найчастіше в подібних апаратах використовують довгохвильове випромінювання, яке не шкодить здоров’ю людей і водночас ефективно обігріває приміщення.

ІЧ-обігрівачі розрізняють за такими параметрами:

спосіб живлення — електричні, газові, дизельні; місце монтування — настінні, стельові, підлогові, вуличні; вид нагрівального елементу — трубчасті, галогенові, карбонові та керамічні; мобільність — портативні та стаціонарні; тип нагрівання — локальний, основний чи додатковий.

Найбільшого поширення набули електричні прилади. Вони цілком безпечні для житлових приміщень, де завжди є доступ до електроенергії. Що стосується дач та мансард, то для таких цілей також використовують газові девайси. Їхня основна перевага — автономність.

Плюси та мінуси інфрачервоних обігрівачів

Очевидно, що УФО мають сильні та слабкі сторони, про які варто знати, перш ніж вибирати подібний прилад.

До переваг можна віднести:

швидке нагрівання приміщення; високу ефективність та значне заощадження в порівнянні з іншими приладами; можливість регулювання температури; наявність кількох варіантів розміщення; легкість підключення та користування девайсом; прилад не пересушує повітря та не спалює кисень; абсолютна пожежна безпека електроприладів; стійкість до стрибків напруги в електромережі.

Звичайно, існують і недоліки. Насамперед це неможливість використання обігрівача в приміщеннях з низькою стелею, а також світіння ТЕНу під час роботи, що може викликати проблемі зі сном. А ще слід сказати про високу вартість електроенергії, яка є джерелом живлення для апарату.

Підключення та експлуатація: поради спеціалістів

Вибираючи обігрівач, насамперед слід зважати на його потужність. Для повноцінного нагрівання житла варто треба розраховувати оптимальну потужність, виходячи з площі приміщення. Оптимально — 1 кВт на 10 м.кв. На ринку трапляються моделі з потужністю лише 300 Вт. Вони підходять для локального і нетривалого підігріву, наприклад, у гаражі чи підвалі.

Що стосується монтування моделі, то експерти радять зважати на такі особливості:

слід встановлювати обігрівач якомога далі від інших електроприладів; відстань між девайсом і масивними меблями має складати не менше ніж 0,5 м; не встановлюйте обігрівач там, де він заважатиме руху людей і може бути механічно пошкодженим; вмикати УФО можна виключно в заземлені розетки; у сирих кімнатах і приміщеннях з підвищеною вологістю слід використовувати прилади у вологозахисному корпусі; щоб досягти ефективного зонального підігріву, правильно визначайте місце розміщення девайса; намагайтеся не перебувати тривалий час в кімнаті з увімкненим обігрівачем.

ІЧ-обігрівач — чудовий варіант для тимчасового підігріву житла восени та навесні. Вибирати прилад варто, орієнтуючись на особливості планування будинку та основні завдання. Щоб експлуатація девайса була максимально безпечною та комфортною, дотримуйтеся порад спеціалістів.

Стаття створена за матеріалами сайту Zakupka.com.


Переглядів: 7246
Поширень: 2

Останні новини