“Ковідний” Новий рік: у яких містах України встановлюватимуть новорічну ялинку

З початком першого місяця зими в Україні все активніше заговорили про підготовку до новорічно-різдвяних гулянь. Проте цьогоріч у зв’язку з епідемією коронавірусу їх організувати все складніше, та й українці поділилися на тих, хто за святкування та тих, хто проти будь-яких масових заходів і кошти пропонують перенаправити на боротьбу з COVID-19. Наша журналістка дізналася, в яких містах нашої держави вирішили встановити новорічну ялинку, а також проаналізувала, як таке рішення може вплинути на збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію.

У столиці України вже майже місяць фіксують найбільшу кількість хворих на коронавірус – понад 1500 випадків за добу. Всупереч цьому, як повідомив засновник проєкту FolkUkraine Ігор Добруцький, який кілька років організовує новорічні святкування у столиці, головна ялинка країни все-таки буде, але за кошти спонсорів та рекламодавців. Цього року ялинка буде штучною, її вартість складе близько 5-7 мільйонів гривень. 

Відомо, що запалювання ялинки відбудеться 19 грудня, але без святкового концерту. Щоб українці могли наживо побачити, як засвітиться найбільша ялинка України, організатори вирішили встановити біля неї багато камер та транслювати її по телебаченню, щоб люди залишалися вдома. Здалося б, ідея чудова, але ж, якщо люди знають, що вхід до ялинки не обмежений, то чому б їм не побачити зелену красуню в живу? Крім цього, навколо ялинки встановлять чимало фотозон, а вони неабияк приваблюють молодь та дітлахів.

Тож, таке рішення мера Києва може негативно позначитися на статистиці хворих на коронавірусну інфекцію. Зважаючи на те, що вчора виявили майже 1800 “ковідних”, то після відкриття ялинки, їх може збільшитися до понад 2500 тисяч хворих.

На другому місці за кількістю хворих на коронавірус знаходиться Одеська область - 889 випадків COVID-19. Як не дивно, Одеська міська рада уже готується до встановлення головної ялинки міста. На її монтаж витратять 195 000 гривень та ще 165 тисяч гривень за її технічне обслуговування. Крім цього, з місцевого бюджету виділили ще 1,5 мільйона гривень на будівництво казкового містечка.

Влітку, після послаблення карантину, більшість українців, які втомилися постійно сидіти вдома, поїхали до Одеси, адже саме там почали працювати клуби та відбувалися концерти зірок. 10 червня в Одесі виявили шістьох хворих на коронавірус, а от 22 серпня їх нараховувалося 115. Зважаючи на це, відкриття ялинки теж може призвести збільшення кількості гостей у місці, знехтуванням соціальної дистанції та усіма протиепідемічними заходами. За таких умов, коронавірус почне поширюватися швидкими темпами й за тиждень одеські лікарні будуть переповнені “ковідними” хворими.

У ТОП-5 міст з найбільшою кількістю хворих на COVID-19 також увійшла Львівська область. Наразі Львівська міська рада вирішує, чи встановлювати головну ялинку. Якою вона буде уже визначилися, її вартість – шість тисяч гривень.

Відомо, що до Львова на новорічні свята щороку приїздить близько 300 тисяч гостей. Частина з них відвідує головну ялинку. Тому, організація новорічно-різдвяних свят у місті може призвести до збільшення кількості хворих на коронавірус у рази, адже АТ “Укрзалізниця” вкотре збільшила кількість поїздів до новорічних свят. Тож, українці матимуть чим дістатися до міста Лева.

У Чернівцях, Хмельницьку, Запоріжжі та тих містах, де кількість хворих на коронавірусну інфекцію варіюється від 300 до 100, вирішили встановлювати новорічну ялинку, але чи проводити масові гуляння – ще думають. А от у Тернополі уже розпочалась підготовка до проведення у місті новорічно-різдвяних свят. У центральній частині міста готують Файне зимове містечко та Різдвяну шопку 2021. Такі дії влади, звісно, віддзеркаляться у “ковідній” статистиці.

Натомість єдиний з усіх мерів, хто віддав перевагу здоров’ю та безпеці містян –  вінницький міський голова Сергій Моргунов. Навколо питання про встановлення різдвяної ялинки дискутувало чимало вінничан, зваживши усі “за” та “проти”, він вирішив відмовитися від встановлення головної вінницької ялинки в Центральному парку ім. Леонтовича, а святкові заходи перенести в онлайн-формат. Таке виважене рішення підтримало більшість мешканців Вінниці.

“Але ми збережемо традицію святкової ілюмінації на магістральних вулицях та прикрашення центру міста. Та обов'язково встановимо на Майдані Незалежності вертеп, як ми це робили в минулі роки. Прошу всіх, коли будете робити фото на фоні цих локацій, дотримуватись соціальної дистанції та пам'ятати про інші прості правила, які дозволяють зберегти здоров'я собі і близьким людям", - наголошує Сергій Моргунов.


Переглядів: 3587
Поширень: 2

Останні новини