Як робити бізнес на молоці - представники громад Вінниччини налаштовані відроджувати молочну кооперацію

Кооперативний рух є одним із пріоритетних напрямків регіонального розвитку Вінниччини , - так вважають експерти  Вінницького  ЦРМС,  створеного за сприяння Програми « U-LEAD з Європою».  Протягом  літа, для представників ОТГ області  Центром  та Програмою  було організовано кілька виїзних навчальних сесій  із питань кооперації,  а днями , у Вінниці,  відбувся тренінг « Бізнес  планування в кооперативах».  Спікерами заходу виступили  -  Олег Левченко, директор Вінницького ЦРМС,   Валентина Кирилюк - заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Вінницької ОДА , а також  представники  Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України –  Юрій Бакун - директор та  Василь Павлишинець - менеджер служби.

«Ми допомагаємо розробити стратегію та плани розвитку громад, даємо методологію,  а на певних напрямках  самі громади можуть залучати  відповідні дорадчі служби, в тому числі і стосовно молочної кооперації, яка є перспективною на Вінниччині. Молочно-кооперативний рух  в області розвивався  за ініціативи «зверху»,  із 90 створених кооперативів – «живих» менше третини, адже держава дотувала господарства тільки на перших етапах.  А  от ініціатива «знизу», створює  всі передумови для  успішного функціонування галузі,  її підтримки та перспективи створення прибуткових господарств», - зазначив  Юрій Войціцький, радник Вінницького ЦРМС з регіонального розвитку.

В ході тренінгу представники громад  ознайомились із досвідом  роботи кооперативів Західної України,  головною ознакою яких є сімейні фермерські господарства та ефективні бізнес-плани.

Юрій Бакун, директор Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України,  наголосив на важливості  оптимального вибору кооперативної моделі відповідно до передумов розвитку громади, а також  на особливостях бізнес-плану та планових індикаторах успішності проекту .

«На мій погляд,  ключовим  є  пояснити  людям, що  молочна кооперація може бути перспективною справою.   Так, молоко сьогодні продають за безцінь, знищують тварин,  їдуть на заробітки за кордон, тому що не бачать рентабельності виробництва. Ось такі просвітницькі зустрічі потрібні, щоб донести до людей – це вигідно, потрібно об’єднуватись і змінювати  старі підходи  на новітні»,  -  прокоментував  тренінг В’ячеслав  Ярошевич,  власник молочної ферми  із  Жмеринського  району, що на Вінниччині.

«Чи можливо переконати зневірених в питанні розвитку села фермерів, власників невеликих сімейних ферм і сільських голів у доцільності створення кооперативів, коли багато ініціатив «зверху» у цій сфері вмерли разом ззавершенням фінансування проекту? Дуже складно.

Причин цьому можна нарахувати безліч – "колгоспний" досвід селян, складність отримання державної підтримки (векселі,  висока  вартість  співфінансування),  відсутність  довіри  у  середовищі самих власників корів... Але досвід Львівщини показав, що ідея сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу жива і перспективи Вінницького регіону у втіленні її в життя щонайменше не гірша. При порівняно подібній площі двох областей на Вінничині проживає на 35% менше мешканців, а кількість ВРХ на 30% перевищує львівську.  Низька якість молока, невисока ціна закупівлі, відсутність стабільних ринків збуту, відсутність можливості працевлаштування на селі спонукає владу усіх рівнів використовувати додаткові інструменти для активізації господарської діяльності сільського населення», - зауважив  у своєму виступі  Юрій Войціцький, радник з регіонального розвитку Вінницького ЦРМС. Під час тренінгу  представники громад  дізналися про  бізнес-рішення в умовах конкуренції на ринках збуту  молочної продукції та про основні кроки  із  створення кооперативу, а також  активно  подискутували  на тему  становлення кооперації в  країні на сучасному етапі. За словами учасників,  зустріч стала корисною для виробників молочної продукції Вінниччини та спонукає до поглибленого вивчення  успішного досвіду колег та розвитку кооперації у сільській місцевості області.



Переглядів: 4033
Поширень: 0

Останні новини