З 1 липня Україну чекають більш жорсткі вимоги НБУ до видачі споживчих кредитів

Споживчі позики без забезпечення з 01.07.21 р. будуть вважатися більш ризикованими, - про це заявив Нацбанк у своєму грудневому фінансовому звіті.

Як зазначив регулятор, в даній галузі присутні ризики, та Національний банк України збирається поетапно підвищити вагомість ризику для споживчих кредитів - до 125% з 01.07.21 р. та до 150% з 01.01.22 р.

На думку відомства, заходи допоможуть стабілізувати становище кредиторів у критичних ситуаціях, а також враховувати переваги та ризики в роботі з подібними позиками. 

Регулятор провів аналіз, згідно з яким збільшення ризику споживчих кредитів не призведе до порушення вимог до суми власних коштів кредиторів, так як вони володіють достатнім запасом стійкості.

При цьому, як повідомляє регулятор, після зняття карантинних заходів кредитування поступово відновлювалося, та вже зараз можна заявити, що обсяги повністю відновилися. Почав зростати попит на позики з боку малого та середнього бізнесу. Як правило, кошти були потрібні для перекредитування, поповнення оборотних коштів, інвестицій.

Після зняття обмежень також трохи зросло кредитування населення. У 3 кварталі 2020 року воно піднялося майже на 4%, за рік - на 7.5%. Іпотечні кредити зросли ще більше - на 8.5% до кінця грудня.

Як повідомляє сервіс Crezu, де можна взяти кредит на картку, в 2020 році позичальники воліли витрачати кошти на такі потреби:

Перекредитування та погашення інших позик; Придбання ліків; Ремонт: автівки, квартири; Оренду; Побутову техніку та електроніку; Одяг; Продукти.

Найменш популярними потребами виявилися подорожі, подарунки, відпустка, весілля. Як відзначають в Crezu, швидкі кредити онлайн користувалися особливою популярністю у позичальників у минулому році. МФО пропонували позики від 500 до 15 000 гривень з нульовою відсотковою ставкою та без довідок про доходи. При цьому пік кредитування припав на квітень 2020 року, коли в самому розпалі була пандемія коронавірусу.

Сервіс надає таку статистику: навесні третина позичальників воліли брати кредити для погашення інших позик та перекредитування. Практично 30% українців брали позики на купівлю ліків, оплату лікаря.

Восени споживчі настрої змінилися. На перший план вийшли витрати на електроніку: переважно позичальники купували планшети, комп'ютери та ноутбуки, wi-fi роутери. Також в список лідерів потрапили одяг та взуття, господарські товари.


Переглядів: 1359
Поширень: 0

Останні новини