У Вінниці триває реконструція садиби Коцюбинського


Реконструкцію музею-садиби Коцюбинського розпочали минулого року. Перший етап завершений - вже відреставровані головні меморіальні будівлі. Це хата, де народився письменник, а також комора та сторожка, які родина Коцюбинських використовувала у господарстві. Зараз триває друга черга реконструкції – капремонт адмінбудівлі.  Після зими робітники приступили до утеплення фасаду.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив міський голова Сергій Моргунов. 

Будівельна бригада вже частково перекрила та підсилила дах, зробила гідроізоляцію та бетонну стяжку підлоги у самому приміщенні. Замінені системи водопостачання та опалення, встановлені нові енергозберігаючі вікна та вхідні двері. Стару веранду демонтували та підготували фундамент під нову споруду.  Окрім того, виконуються внутрішні та електромонтажні роботи, - розповів мер. 

В адміністративному приміщенні не лише працюють наукові співробітники закладу, тут традиційно відбуваються виставки, мистецькі презентації та заходи.Також є фондосховище, в якому зберігається понад 10 тисяч музейних предметів, серед яких і цінні меморіальні експонати.  

Очільник міста також додав, що осучаснити адміністративну будівлю мають до осені. Далі буде завершальний етап реконструкції - благоустрій території музейного комплексу. 

"Важливо зберегти цю зелену оазу посеред міста та зробити її більш привабливою для містян та туристів. А для того, щоб інтегрувати музейний простір у міський, ми проведемо архітектурний конкурс «Коцюбинський вдома». Тож в подальшому перетворення зазнає і площа біля пам’ятника письменнику, - зазначив мер. -  Нагадаю, що увесь проект з реставрації садиби, яка є  пам’яткою історії національного значення, розрахований на три роки. Паралельно тривають роботи з розробки сучасних експозиційних комплексів – буде більше автентичних речей і більше інтерактиву. З нетерпінням очікую фінального результату, адже музей – фактично культурна та туристична візитівка Вінниці, а постать Коцюбинського знакова для всієї країни.  І це чудова нагода підготуватися до гідного відзначення сторіччя музею у 2027 році.



Переглядів: 2097
Поширень: 0

Останні новини