Профілактика тромбозів та посічених кінчиків: для чого використовувати лляну олію

Лляну олію отримують з подрібненого і пресованого насіння льону. Продукт багатий на корисні речовини, тому допомагає покращити здоров’я, шкіру, волосся та нігті. Про всі особливості використання лляної олії ми розкажемо у статті.

Склад та чотири типи олії: яку обрати?

Лляна олія є одним з найбагатших природних джерел жирних кислот омега-3 на рослинній основі. Вона містить у великій кількості альфа-ліноленову кислоту (ALA). Всього одна столова ложка олії може задовольнити та навіть перевищити щоденні потреби в цій речовині. В трохи менших кількостях в складі лляної олії є лінолева (Омега-6) та олеїнова (Омега-9) кислоти. Також продукт містить вітамін Е, фолієву кислоту та естрогеноподібні фітогормони.

Найчастіше лляна олія використовується в природному рідкому стані. В залежності від виду обробки вона може бути:

  • нерафінована;

  • рафінована;

  • гідратована;

  • дезодорована.

Найбільш натуральною вважається нерафінована олія. Її звільняють від домішок лише відстоюванням і фільтруванням, та не застосовують інші речовини. Недоліком цього способу є короткий термін зберігання продукту та природний осад. Але така олія має найбільше корисних властивостей.

Гідратація – це обробка олії гарячою водою і парою для видалення речовин, які спадають в осад. Вона зберігає корисні властивості та довше зберігається. Рафінована лляна олія піддається хімічній обробці, після якої нейтралізуються жирні кислоти. Дезодорація можлива лише після рафінації – так продукт отримує приємніший смак і запах.

Крім того, лляна олія класифікується за способом отримання. Вона може бути пресованою або екстрагованою. Перша виготовляється з насіння льону під великим тиском. Якщо завчасно насіння обсмажити, то вихід олії буде більшим, але холодне пресування дозволяє продовжити термін придатності готового продукту та максимально зберегти корисні речовини.

Екстракція – це спосіб отримання олії з льону за допомогою розчинників. Згодом такий продукт піддають рафінації. Найкориснішою вважається нерафінована лляна олія холодного віджиму.

Користь для здоров’я та краси

Завдяки своєму насиченому корисними речовинами складу, позитивно впливає на організм людини. А саме:

  • покращує сприйняття інсуліну при діабеті;

  • зменшує запалення при захворюваннях суглобів та алергічних реакцій;

  • знижує рівень холестерину при атеросклерозі;

  • підтримує в нормі артеріальний тиск;

  • зменшує ризик утворення тромбів в судинах;

  • виводить токсини з організму та допомагає схуднути.

Регулярне приймання лляної олії покращує нервову систему, зір, роботу кишківника та корисне для жіночого організму. Наприклад, зменшує біль під час менструації та передменструального синдрому та полегшує перебіг клімаксу.

Продукт з льону використовують в косметології. Він покращує стан шкіри: зволожує епідерміс, зменшує зморшки, запалення на шкірі та сприяє її відновленню. Також ця речовина допомагає відновити сухе та пошкоджене волосся, попереджає появу посічених кінчиків та зміцнює нігті.

Кому лляна олія не підходить            

Лляна олія безпечна для більшості дорослих людей, якщо приймати її не більше 30 грамів на день. Однак є ситуації, коли від лляної олії краще відмовитися:

  • Вагітність, особливо у другому та третьому триместрах. Речовини у складі олії можуть збільшити ризик передчасних пологів.

  • Занадто малий вік дітей. Лікарі припускають, що олія безпечна для дітей, але радять приймати її лише після консультації з педіатром.

  • Грудне вигодовування. На жаль, немає досліджень про те, цей продукт може вплинути на немовля, тому лікарі рекомендують не використовувати його під час лактації.

  • Порушення згортання крові. Продукт може збільшити ризик сильної кровотечі.

  • Майбутні хірургічні операції. Через підвищення ризику кровотеч краще відмовитись від олії щонайменше за два тижні до операції.

Використання в кулінарії та косметології

Найпростіший і популярний спосіб використовувати лляну олію в кулінарії – додавати її в салати. Вона чудово поєднується з оливковою або соняшниковою оліями, які майже повністю перекривають її смак.

Важливо: лляну олію не можна нагрівати. Її додають в уже готові страви. Натуральна солонуватість продукту дозволяє не використовувати сіль під час приготування.

В косметології використовують лляну олію використовують у чистому вигляді та у складі косметичних засобів. Вона корисна для сухої шкіри, пошкодженого волосся та ламких нігтів. Купити лляну олію з безкоштовною доставкою у Вінницю можна в інтернет-магазині MAKEUP за цим посиланням https://makeup.com.ua/categorys/1275136/.

Якщо ви вирішили використовувати олію у чистому вигляді, спробуйте наступні способи:

  • розподіліть продукт на очищеній шкірі;

  • якщо є проблемі ділянки, обробляйте їх кілька разів на день локально;

  • для максимального ефекту наносьте засіб перед сном;

  • не використовуйте навколо очей;

  • якщо субстанція занадто густа, розподіляйте її у невеликих кількостях, а надлишки відразу зніміть паперовою серветкою.

Ви також можете її додавати у косметичні продукти, наприклад, маски для обличчя, волосся та рук. Також вижимку з насіння льону можна додавати в скраби. Щоб обрати якісний продукт, зверніть увагу на його пакування. Обирайте невеликі скляні флакони з хорошою кришкою та зберігайте продукт у холодильнику через його невеликий термін придатності. Якщо запах має гіркі ноти, це свідчить про те, що олія зіпсувалась.


 

Переглядів: 1357
Поширень: 2