Як побудувати надійний та естетичний паркан з профнастилу

Найбільш простий, швидкий і недорогий спосіб огородження дачної ділянки або прибудинкової території – це монтаж огорожі з профнастилу. Такий паркан буде мати привабливий вигляд, надійно захищати внутрішній простір від сторонніх поглядів, проникнення бродячих тварин і небажаних відвідувачів. За умови використання якісних матеріалів він прослужить понад 10-15 років без необхідності проведення капітального ремонту.

Матеріали та інструмент

Для будівництва паркану підійде стіновий профнастил. Такий матеріал має маркування ПС. Цифри після марки позначають висоту профілю. Для забору бажано вибирати профлист від ПС-8 до ПС-20. Краще вибирати листи з полімерним покриттям – такий паркан буде виглядати естетично й прослужить тривалий термін. З нашої статті ви дізнаєтеся, як можна самостійно побудувати паркан з профнастилу.

Перед початком виконання робіт слід приготувати такий набір інструментів:

штикова лопата або бур для виконання отворів в ґрунті під фундаменти опорних стовпів;

ємність для приготування бетону;

шнур і кілки для розмітки траси забору й контролю горизонтального рівня;

кутова шліфувальна машина (болгарка) з відрізними та зачисними дисками;

дриль і шуруповерт;

бульбашковий або лазерний рівень;

зварювальний апарат.

Матеріали і конструкція паркана

Каркас паркану буде виконуватися зі сталевої профільної труби. Для опорних стовпів рекомендується вибирати трубу перетином 60х60 мм. Опори розташовуватимуться на відстані 2,5 метра один від одного. Довжина стовпів становитиме 3,2 м. Кожна труба буде заглиблена в землю на відстань 1,2 м.

Горизонтальні лаги можна зробити з профтруби 20х40 мм. По висоті необхідно буде встановити 2 ряди лаг, до яких буде кріпитися профлист. Також з матеріалів вам знадобиться торцева планка для накриття верхньої частини паркану, покрівельні саморізи, антикорозійна емаль і фарба. Не забудьте підготувати цемент, пісок і гравій для фундаменту, а також електроди для зварювання.

Послідовність робіт з монтажу паркана

Будівництво паркану виконується в кілька послідовних етапів:

    Проведіть заміри ділянки, на якій буде влаштовуватися паркан. Особливо зверніть увагу на перепади рівня землі. Після цього намалюйте ескізне креслення. На папері ви зможете вчасно виявити потенційні проблеми. Також за ескізом можна правильно розрахувати витрати будматеріалів.

    У місці розташування стовпів встановіть кілки. Між ними натягніть розмічальний шнур чітко за горизонтальним рівнем.

    Вирийте котловани під стійки розміром 300х300 мм і глибиною 1,3 м. Стінки ямок викладіть руберойдом або полімерною плівкою. На дно засипте піщану подушку товщиною 100 мм і утрамбуйте її.

    Поріжте профтрубу на ділянки довжиною 3,2 м. Встановіть вертикальні стовпи і закріпіть їх тимчасовими розпірками. Приготуйте бетонний розчин марки М200-М300. Залийте бетон в ями.

    Через 5-7 днів після заливки бетонних фундаментів можна монтувати поздовжні лаги. Зазвичай достатньо 2-х поперечин. Труба 40х20 приварюється до стійок.

    Після закінчення зварювальних робіт необхідно пофарбувати каркас огорожі антикорозійною емаллю.

    Останнім етапом буде прикручування профлиста до поздовжніх труб і установка торцевих планок.


Переглядів: 5624
Поширень: 5

Останні новини