Раптове пониження зору, туман, різкий біль, райдужні кола перед очима: в яких випадках треба негайно звернутись до лікаря-офтальмолога у Вінниці?

Є захворювання очей, які ігнорувати ні в якому разі не можна, бо вони призведуть до серйозного погіршення зору і навіть повної сліпоти. Серед них - глаукома, катаракта, захворювання сітківки та інші. Звичайно, найкращий спосіб від них захиститися - регулярне (не рідше одного разу на рік) відвідування офтальмолога.

Лікар-офтальмолог лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Леся Христич називає основні симптоми захворювань очей, які сигналізують про серйозні проблеми із зором.

Симптоми, які сигналізують про терміновий, а не плановий візит до фахівця?

Ви раптово відчули зниження зору, перед очима - туман чи райдужні кола, ви не можете чітко роздивитись навколишні предмети. Є відчуття, наче ви дивитесь через запітніле скло.

Ця симптоматика може бути проявом небезпечної хвороби органів зору – катаракти – помутніння кришталика ока.

Окрім перерахованих симптомів, людина може бачити мелькання перед очима смужок, штрихів, плям. Згодом, якщо не звернутись до лікаря, виникають серйозні труднощі при читанні, роботі з дрібними деталями.

Прогресування катаракти змінює колір зіниці, яка набуває білого, сірого або жовтуватого відтінку. Як правило, катаракта розвивається після 50-60 років. Але останнім часом до офтальмологів звертаються пацієнти з цим захворюванням і в 40, і навіть в 35 років.

Лікування катаракти - оперативне. Вражений кришталик замінюють штучною лінзою.

Після 50-ти років можуть виникати проблеми із сітківкою, при яких уражається центральна частина сітківки ока, а, відповідно, і порушується чи втрачається повністю центральний зір.

Підвищений очний тиск провокує таку небезпечну патологію, як глаукома. Головні її симптоми – біль, різь, відчуття піску в очах, затуманення зору, звуження поля зору. В темний час доби зір падає ще більше, а при яскравому світлі, - з’являються райдужні кола.

Якщо вчасно не звернутись до лікаря-офтальмолога у Вінниці, ви ризикуєте втрати зір назавжди!

Щоб убезпечити себе від глаукоми, треба регулярно вимірювати внутрішньоочний тиск й приходити на профілактичний огляд один раз на рік, а у віці  40+ кожних пів року, а то й частіше, в залежності від ситуації та рекомендацій лікаря.

Сухість в очах теж повинна привести вас на прийом до лікаря-офтальмолога. Так званий синдром сухих очей викликає серйозний дискомфорт, який відчутно псує якість життя. Якщо у вас є відчуття чужорідного тіла в оці, сухість, печіння і навіть різь, - треба йти до лікаря. Адже якщо одразу не вжити потрібних заходів, з’являться помітні зміни рогівки і кон’юнктиви. При цьому рогівка може втратити прозорість, а це може призвести до поступового погіршення зору і навіть сліпоти.

Також необхідно терміново звернися до лікаря, якщо  протягом лічених годин (днів) зір на одному оці стрімко впав. Це може бути ознакою розриву сітківки або судинних порушень, які дуже небезпечні. Тут потрібна негайна допомога фахівця.

Однією з головних патологій органів зору для вінничан є набута короткозорість, спричинена процесом диджиталізації. Чим більше люди проводять часом за комп’ютером та гаджетами, тим більше страждає їх зір.

Кому і коли потрібно ходити до лікаря-офтальмолога?

Найбільш часто відвідувати офтальмолога потрібно дітям, оскільки у них формується і розвивається зоровий аналізатор. В ході обстеження у лікаря можна буде виявити різні аномалії, а також скорегувати їх.

Людям з хорошим зором досить проходити комплексне обстеження один раз на рік. Якщо в ході планової діагностики лікар виявить проблему, після першої консультації він розповість про подальшу частоту зустрічей.

Жінкам з проблемами сітківки або короткозорістю потрібно відвідати офтальмолога перед плануванням вагітності, а також під час її перебігу.

У віці 40-50 років і старше потрібно один-два рази на рік проходити обстеження в офтальмолога. Це дозволить уникнути глаукоми, катаракти. З віком ризик виникнення цих та інших хвороб значно підвищується.

Приходити до офтальмолога потрібно навіть при відсутності скарг.

Постійно ходити до офтальмолога потрібно людям, які носять контактні лінзи. При порушенні термінів їх носіння можливі різні ускладнення. Та й далеко не всі знають, що до їх носіння є протипоказання. Наприклад, при запальних процесах або патологічних змінах.

Лікар-офтальмолог Леся Христич приймає в лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс», вул. М.Литвиненко-Вольгемут, 5.

Записатись на прийом можна за телефоном: 0 800 33 01 30.



Переглядів: 8789
Поширень: 11

Останні новини