Кашель, задишка, ядуха, біль за грудиною? Негайно зверніться до лікаря-пульмонолога у Вінниці

Номер телефону лікаря-пульмонолога має бути в кожного курця, бо хронічне обструктивне захворювання легень – захворювання, що провокується тютюновим димом, традиційно займає перше місце у рейтингу патологій органів дихання вінничан.

Бронхіальна астма, пневмонія – це ще дві найпоширеніші хвороби, з якими найчастіше звертаються до лікаря-пульмолога у Вінниці.

Які ж симптоми не можна ігнорувати й аби вільно дихати на повні груди, варто йти на прийом до фахівця?

Кашель надривний чи приступоподібний, сухий чи з виділенням мокроти; ядуха, коли щось наче стискає ваші горло та груди, задишка, навіть при малій фізичній активності – все це тривожні сигнали організму, які повідомляють, що є проблеми у ваших органів дихання. Хрипи чи свист у грудях, біль при вдиху та видиху, безперервне першіння в горлі, підвищена температура, мокротиння з кров’ю, надмірне потовиділення, зміна голосу, поява набряків на шиї – негайно зверніться до кваліфікованого лікаря!

Це ті «червоні прапорці» в пульмонології, які ігнорувати категорично заборонено, адже такі дії можуть загрожувати вашому здоров’ю.

Що таке хронічне обструктивне захворювання легень і чому курці мають періодично проходити профілактичні огляди в пульмонолога?

Хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ) – група хвороб, спричинених постійним негативним впливом на органи дихання шкідливих частинок, газів, диму. Звичайно, захворіти ХОЗЛ мають всі шанси вінничани, які працюють на шкідливих виробництвах та дихають забрудненим повітрям, однак майже в 10 разів частіше на ХОЗЛ хворіють саме затяті, а інколи й пасивні курці.

Хвороба має прогресуючий характер, тому спочатку курець ніяких симптомів ви не помічає, однак з часом він починає відчувати задишку, потім кашель стає його постійним супутником, згодом з’являється хронічне відкашлювання мокротиння.

Дуже важливо людям, які палять періодично, мінімум один раз на рік, проходити профілактичні огляди в пульмонолога. Навіть звичайні методи обстеження, такі як перкусія – простукування кінчиками пальців по тілу; аускультація – прослуховування легенів на хрипи чи свист; вимірювання пульсу; огляд слизових, - допоможуть лікарю зрозуміти є у вас прояви ХОЗЛ чи ні.

Пульмонолог може також призначити додаткові методи дослідження, такі як рентгенографія, КТ, МРТ, щоб «побачити» ваші органи дихання зсередини.

Насправді, хронічне обструктивне захворювання легень має великі шанси трансформуватись в онкологічне захворювання, якщо його вчасно не виявити та не взяти під контроль.

Ковід допоміг виявити онкологічні захворювання легень на ранніх стадіях

Вірусна пандемія наносить неабиякої шкоди органам дихання: від неї страждають легені, бронхи, трахея. Посковідний синдром триває довго, а відтак не дає вдихнути пацієнту на повні груди досить тривалий час. Такий стан часто потребує дообстеження в пульмонолога, що дозволяє суттєво покращити якість життя пацієнта.

Водночас, додаткова діагностика органів дихання з допомогою КТ та МРТ дозволяє лікарям виявляти онкологічні новоутворення на легенях вінничан на ранніх та уже занедбаних стадіях.

Найчастіше рак легень діагностується саме у курців зі стажем.

Лікар-пульмонолог лікувально-діагностичного центру «Меділюкс» Ірина Цісар рекомендує усім вінничанам-курцям перевіряти стан своїх органів дихання хоча б раз на рік. Особливо це стосується чоловіків та жінок у віці 40+. Адже органи дихання не терплять жартів, зволікань та байдужості.

Чим раніше діагностується хронічне обструктивне захворювання легень, тим більше шансів уникнути онкології.

Як вберегти свою дихальну систему від захворювань?

Як би це банально не звучало, але треба вести здоровий спосіб життя: не палити, не вживати алкоголю, займатись спортом та правильно харчуватись.

Ну й звісно, дослухайтесь до сигналів свого організму, як тільки маєте хоча б один із перерахованих вище симптомів, одразу звертайтесь до лікаря-пульмонолога.

Наголошуємо, якщо ви курець – профілактичний огляд у фахівця мінімум один раз в рік – обов’язковий!

Приймає лікар-пульмонолог Ірина Цісар в лікувально-діагностичному центрі «Меділюкс», що на вул. М.Литвененко-Вольгемут, 5. Записатись на прийом можна за телефон: 0 800 33 01 30, або залишивши відповідну заявку на сайті.



Переглядів: 7594
Поширень: 17

Останні новини